Startuje kvalifikace na mistrovství Evropy 2024 v mužské házené

2022. 10. 10. 21:03    
Čas čtení: < 1 minuta

11. 10. 2022 – Již v tomto týdnustartuje kvalifikace o ME v roce 2024, které se bude konat v Německu. Do předkola postoupí dva nejlepší týmy ze skupiny. Zároveň postoupí i čtyři nejlepší týmy ze třetího místa z 8 kvalifikačních skupin. 

Čeští házenkáři byli nalosováni do Skupiny 3, kde mají za soupeře Estonsko, Island a Izrael. Slovensko je ve Skupině 2, ve které se utká s Finskem, Norskem a Srbskem. Ve skupině se oba výběry s každým soupeřem utkají dvakrát. Doma a venku.

Česko má papírově snažší skupinu než sousedé ze Slovenska a do prvních dvou příček by se čeští hráči měli umístit. Za největšího konkurenta v boji o čelo tabulky můžeme označit Island, který má velmi kvalitní hráče a evropský šampionát hraje pravidelně. Izrael se na ME kvalifikoval pouze jednou a to v roce 2002. Estonsko se na evropský šampionát zatím neprobojovalo.

Velkým favoritem Skupiny 2 je Norsko, které má ve svém středu světové házenkáře. Norové na ME v roce 2022 skončili na 5. místě a v roce 2020 brali dokonce bronzové medaile. Ale podcenit nelze ani Srbsko, které se může spolehnout na velké jména, jako jsou například Vladimir Cupara, Petar Nenadić či Bogdan Radivojević. Slovensko tak reálně může doufat zejména v postup ze třetího místa, ale k tomu bude potřebovat minimálně dvakrát vyhrát nad Finskem.

Řadu zápasů České republiky a Slovenska uvidíte na Sport1 či Sport2. A startujeme již tuto neděli. Od 14:00 na Sport1 nás čeká utkání Izrael vs. Česká republika. A na stejném programu od 17:45 se můžete těšit na zápas Slovensko vs. Srbsko. Pojďme společně držet palce.

redakce/mid/