BLOG Jana Charouze: Stal se Nico Rosberg oficiální teamovou dvojkou?

2015. 04. 14. 14:17    
Čas čtení: 2 minuta

14.4. 2015 – Na závod v Shanghaii jsme se asi všichni hodně těšili. Sebastian Vettel nám v předchozí závodě přichystal nevídanou a velmi nečekanou podívanou. Dokázal se probojovat před oba „neporazitelné“ Mercedesy a celý svět začal řešit, jak tento souboj bude pokračovat. Zastávám názor, že na jedno kvalifikační kolo Mercedes byl, a nejspíš ještě chvíli bude, dominantní. Na druhou stranu jsme viděli, že vozy Ferrari jsou mnohem šetrnější k pneumatikám, zvlášť při vysokých teplotách trati, a právě tento fakt pomohl Vettelovi v Malaysii zvítězit.

Celý závod v Číně by sel dal shrnout do jedné věty. Bohužel pro Ferrari zase takové teplo nebylo a oba vozy Mercedesu s přehledem obsadily první dvě příčky. Dalo by se říct, že kdo viděl první kolo a o drama ochuzený cíl pod safety carem, viděl celý závod, ale je tomu opravdu tak? Je pravda, že Lewis Hamilton vyhrál stylem start-cíl a Nico Rosberg se celý závod držel s menším odstupem za ním. Ano, Sebastian Vettel byl celý závod třetí a Kimmi Raikonnen po fantastickém startu a prvním kole čtvrtý. A nakonec téměř „neviditelný“ Williams dojel na pátém a šestém místě. Přesto všechno byl, minimálně pro mě, závod lepší než thriller. Ptáte se proč? Rád vysvětlím.

Právě díky psychologickému soboji jezdců Mercedesu. Loni unikl Rosbergovi titul jen o pár bodu. Hamiltona v kvalifikacích stabilně porážel a nějaký čas byl i horkým favoritem na šampiona. Pak ale přisla Belgie, kde Nico prořízl svým předním křídlem Lewisovu zadní pneumatiku a připravil tak teamového kolegu o cenné body. Jak se dalo čekat, dostal za to jak od teamu, tak od médii poměrně solidní nálož. Jako kdyby tento incident Nica zlomil a de-fakto z něj udělal již výše zmiňovanou teamovou dvojku. Doufali jsme, že s novou sezonou přijde i nový Nico, ale zatím to tak nevypadá. Lewis je od začátku sezony vysmátý a Nicovi naskakuje jedna vráska za druhou. Připomíná mi to, jako když jdu na golfový trénink, do každé rány dám maximální soustředěnost, energii i odhodlání a lítá mi to všemi směry jen ne rovně. Pak přijde trenér Dan a s úplnou lehkostí tam pošle perfektní 300 metrovou ránu, jen tak mimochodem. Neříkám, že Lewis je o tolik lepší jezdec než Nico, jen mi prijdě, že jet rychle mu je přirozenější. Nico sice zevrubně analyzuje každičký detail své jízdy od stylu dýchaní po určení brzdného bodu na centimetr, ale pak přijde Lewis a s úsměvem to tam prostě bouchne.

Znamená to, že to je pro Nica konec a musí se spokojit s druhým místem? NE! Musí se ale stát jedna věc, která se za celou loňskou sezonu nestala. Nico potřebuje Lewise předjet v přímém souboji na trati a tím ho alespoň trošku rozviklat. Jestli je toho ale schopen, je zatím otázka. Doufal jsem, že by se mu to mohlo podařit právě tady v Číně. Místo toho jsme byli svědky poměrně komické pozávodní tiskovky, kde si Nico stěžoval, že Lewis údajně svou pomalou jízdou na čele ohrozil Nicovo druhé místo. Tak vás nechám s myšlenkou na konec: Když jel Lewis tak pomalu, proč ho Nico prostě nepředjel?

Jan Charouz