V ABU DHABI KRALOVAL VERSTAPPEN, FERRARI UHÁJILO DRUHÉ MÍSTO

2022. 11. 20. 17:14    
Čas čtení: 3 minuta
F1

20.11. 2022 – Poslední závod letošní sezony symbolicky ovládl Max Verstappen před Charlesem Leclercem a Sergiem Pérezem. Daniel Ricciardo a Sebastian Vettel ve svém posledním závodě dokázali získat body a důstojně se rozloučit. Alonso opět nedokončil a spolu s ním se do cíle nedostal ani Lewis Hamilton!

Jezdci Red Bullu předvedli skvělý start z první řady. Dobrý odpich měl také Hamilton, který se vklínil mezi rudé vozy z Maranella. Vítěz Grand Prx Sao Paula George Russell naopak zaspal a propadl se za McLaren Landa Norrise.

Podobně jako vloni došlo v prvním kole k incidentu v šikaně mezi dvěma rovinkami. Opět byl jedním z pilotů Hamilton, tentokrát však bojoval se Sainzem. Incident byl vyhodnocen jako beztrestný, pilot Mercedesu přesto před sebe jezdce Ferrari pustil.

Netrvalo to ale dlouho a Hamilton byl zpět před Sainzem – tentokrát čistě. Sedminásobný mistr světa ale poté začal značně ztrácet. Monopost Mercedesu utrpěl soubojem mírné poškození a zanedlouho se Hamilton propadl i za kolegu Russella.

První pit-stopy odstartoval Sergio Pérez – do té doby nedošlo k žádné změně pořadí. Mazáci Alonso a Vettel ale zůstali na trati o několik kol navíc, pilot Aston Martinu možná až příliš dlouho, což mu ve výsledku zkazilo závod.

Španělský matador Alonso musel ve 28. kole odstoupit, opět kvůli technickým problémům a stal se tak prvním odstoupivším v Grand Prix Abu Dhabí. Dvojnásobný šampion se tak už těší do značně spolehlivějšího Aston Martinu…

Sergio Pérez odstartoval i druhou vlnu zastávek v boxech – z elitní skupiny byl ale sám, neboť lídr Verstappen a druhý Leclerc zvolili strategii jen jednoho pit-stopu. Mexičan se tak pustil do stíhací jízdy, v cestě mu ale stál třetí Hamilton, který taktéž stavěl pouze jednou.

Boj o prozatímní třetí příčku na chvíli ovlivnil incident mezi Latifim a Schumacherem, končící pilot Haasu za svůj manévr obdržel trest 5 sekund. Zanedlouho se Pérez konečně propracoval před Lewise Hamiltona na třetí příčku a začal nahánět svého soupeře Leclerca.

Jen tři kola před koncem odstoupili ze závodu dva piloti – Nicholas Latifi, který byl stejně na beznadějné poslední pozici a překvapivě i Lewis Hamilton, kterého technický problém potkal naposledy před několika lety!

Verstappen vzápětí proťal cílovou pásku na prvním místě, a to stylem, kterým fungoval skoro celý rok 2022 – dominantním. Charles Leclerc a Ferrari nakonec uhájili druhé příčky v obou šampionátech. Stupně vítězů doplnil stíhající Pérez.

Carlos Sainz a George Russell uzavřeli elitní pětku. Nenápadný Norris podal další spolehlivý výkon a do cíle si dojel pro šesté místo před Estebanem Oconem. Pěkný výkon zaznamenal i Lance Stroll [osmý]. Daniel Ricciardo a Sebastian Vettel uzavřeli bodovanou desítku.

                                                                                                                                                                                                                                                                autor: ww.gpf1.cz