V čem to měl Red Bull letos snazší než Ferrari

2022. 11. 29. 09:52    
Čas čtení: 2 minuta
F1

29. 11. 2022 – Šéf italské stáje Mattia Binotto se poohlédl za sezonou 2022. Podle vedení Maranella prohrálo Ferrari letošní titul v době, kdy začalo zaostávat za Red Bullem ve vývoji vozu. I tak je ale u rudých dobrá atmosféra a ten nejdůležitější úkol Ferrari přesto splnilo.

Ferrari začalo sezonu na výbornou, hned v Bahrajnu se Scuderie dočkala doublu a silné tažení pokračovalo až do Austrálie, kde jasně dominoval Charles Leclerc. Poté ale začala forma Italů upadat a do popředí se dostal Red Bull, který si svou formu udržel až do konce roku.

Šéf Ferrari Mattia Binotto údajně ví, proč letos Ferrari ve vývoji svého monopostu zaostalo za soupeři z Milton Keynes. Rudí býci prý museli vyřešit jen jeden velký problém, zatímco Ferrari by muselo zasáhnout do celé filosofie svého vozu.

„Myslím si, že u Red Bullu to měli letos snazší. Jejich největším problémem byla nadváha auta a také to byla jediná věc, na kterou se letos soustředili. Řekl bych, že jejich vývoj byl v letošní sezoně přímočarý, u nás to ale bylo jinak.

Náš progres v průběhu roku byl až moc komplikovaný. Pokud bychom chtěli auto dostatečně zrychlit, museli bychom nabourat celý koncept našeho vozu. Určitě bychom museli zasáhnout do aerodynamiky, což je v době rozpočtových stropů těžké.

Proto si myslím, že to oni [u Red Bullu] měli jednodušší. Jim zkrátka stačilo, aby se soustředili na jednu věc. Určitě to v týmu celé zanalyzujeme a detailně si projdeme celý rok 2022 a snad bude příští rok ještě lepší, protože jsme pár chyb také udělali,“ uvedl Binotto.

Švýcarsko-italský inženýr je přesto s fungováním svého týmu spokojen. I když Ferrari nakonec tituly nezískalo, ten největší úkol Scuderia splnila. „Myslím, že náš úkol jsme splnili. Chtěli jsme být především konkurenceschopní, a to se povedlo.

Na začátku roku jsme měli opravdu silné auto a tím největším úspěchem je, že také na konci roku jsme bojovali o nejvyšší příčky. Málokdo by si tohle před začátkem sezony pomyslel, a nakonec jme to dokázali,“ shrnul šéf Ferrari.

Binotto je přesvědčen, že celosezonní boj na předních příčkách pomůže Ferrari v roce 2023 a průběh příštího roku by tak mohl být o něco hladší. Podle lídra Scuderie je teď nejdůležitější, aby se Ferrari poučilo z chyb, které nasekalo v letošním šampionátu.

autor: gpf1.cz