Je tady první vrchol hokejové sezóny. Finále Ligy mistrů CHL 2023

2023. 02. 18. 11:37    
Čas čtení: 3 minuta
CHL

18.2. 2023 – Je to tady! Sezóna hokejové Ligy mistrů je u konce a zbývá zodpovědět poslední otázku. Kdo se stane vítězem? Finále Champion Hockey League v roce 2023 slibuje, že bude nabité akcí, proti sobě se postaví dvě evropské těžké váhy, finská Tappara Tampere a švédská Luleå Hockey.

Oba soupeři vědí, jaký tlak přináší finále CHL, ale vyhrát může jen jeden z nich!

Pro finskou Tapparu to byla celkem dlouhá a klikatá cesta do finále CHL 2023. Úřadující šampion Liigy je opět tam, kde byl minulou sezónu. Před rokem však naději finskému velkoklubu odvála švédská kometa z Angelholmu. Tappara prohrála finále těsně 1:2. Nyní, opět na švédské půdě, se Tappara utká o severskou čest znovu. Zkušenější a silnější.

Osminásobní účastníci přední evropské mezinárodní klubové hokejové soutěže jsou již druhým rokem ve finále, po šesti výpadcích v řadě již v osmifinále v letech 2014-2020. Jejich vyrovnaný, na obranu zaměřený styl hry, který klade důraz na budování hry spíše než na obraty, se vyplatil. Finové zaznamenali ohromující čtyři zápasy s čistým kontem, přičemž ve více než 12 zápasech inkasovali pouze 17 gólů.

Skórovali pouze 35krát, což je o šest méně než zvládl finálový soupeř Luleå, ale jejich hlavní síla spočívá především v obraně. S pouhými 17 inkasovanými góly je Tappara nejlépe bránícím týmem a brankář Christiana Heljanko patří mezi nejlepší v soutěži. V hráčském poli pak excelují zkušený útočník Jori Lehterä, který je s devíti asistencemi nejlepším nahrávačem týmu a Niko Ojamäki, který je se sedmi góly nejlepším střelce a s dvanácti body vede produktivitu.

Na druhé straně stojí soupeř, který budí respekt. Švédská Luleå je v této sezoně v Lize mistrů stále neporažená a ani v samotném finále nechce na této skutečnosti vůbec nic měnit. Navíc aktuální vicemistr švédské SHL dokázal Ligu mistrů již jednou ovládnout. V roce 2015 se stal prvním vítězem CHL.

Luleå otáčela zápasy pozdními góly, vyhrávala v prodloužení, vítězila v nájezdech a zvládala zápasy, když to nejvíce potřebovala. Díky těsné obraně a spolehlivým brankářům, čímž si upevnila své místo v ultimátní hře celoevropské soutěže.

Kromě toho jim jejich téměř dokonalé sportovní výsledky také vynesly právo hostit největší zápas sezóny přímo v Luleå před svými věrnými domácími fanoušky.

Švédský tým má vše připraveno k tomu, aby svou památnou sezónu na evropské scéně zakončil další výhrou.

Na cestě za spatřením svého jména na lesklé stříbrné trofeji jim pomůže eso mezi asistenty Juhani Tyrväinen a odstřelovači Brendan Shinnimin a Isac Brännström.

Tyrväinen získal sedm bodů (2G, 5A) v 10 odehraných zápasech a jeho 13 bodů ho řadí na třetí místo v CHL.

Shinnimin je na třetím místě mezi útočníky Luleå v bodech, ale jeho sedm gólů vede tým, zatímco Brännström, který je druhý v bodování s deseti body, zaznamenal šest zásahů.

Finále slibuje parádní podívanou a my budeme pochopitelně u toho. Sledujte Finále CHL dnes od 16:15 na Sport1.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Ondřej Voršilka