Vítězové a poražení GP Španělska

2023. 06. 06. 17:06    
Čas čtení: 2 minuta
F1

6.6. 2023 – Ruku na srdce – závod na okruhu Catalunya nenabídl zrovna dechberoucí podívanou. I tak ale platí, že někomu se povedl více a někomu zase méně… Pojďme se podívat na to, kdo spadá do jaké kategorie!

VÍTĚZOVÉ

MAX VERSTAPPEN

Před třemi závody byl Nizozemcův náskok na kolegu Péreze šest bodů. Nyní je to bodů 53. Verstappen víkendem ve Španělsku proplul s lehkostí a jen nečekané okolnosti ho mohou připravit o třetí titul v řadě.

MERCEDES

Na trati, která tradičně dokazuje, jestli je váš vůz skutečně dobrý, nebo ne, zažil Mercedes svůj nejlepší víkend sezony 2023. Na Verstappena sice Stříbrné šípy nestačily, ale Russell se kvalifikoval až za Pérezem a po zásluze ho porazil. Pokud se forma Astonu a Ferrari nezlepší, mohl by být Mercedes druhým nejlepším týmem.

ZHOU GUANYU

Číňan se během své druhé sezony v F1 vyrovnal týmovému kolegovi z Alfy Romeo Valtterimu Bottasovi a nyní dosáhl nového vrcholu. Chaos v Melbourne mu přinesl dva poměrně šťastné body, ale tentokrát to bylo po zásluze, po opravdu odvážné jízdě, kterou skončil na devátém místě.

PORAŽENÍ

SERGIO PÉREZ

Verstappen v letošní sezoně už dvakrát startoval z relativně špatné pozice. V prvním případě se dostal z patnáctého místa na druhé a ve druhém z devátého na první. A Perézova úspěšnost? Z dvacátého místa na páté místo, z dvacátého na šestnácté místo a ve Španělsku z jedenáctého na čtvrté místo za Mercedesem, který postoupil z dvanáctého na třetí místo.

Když k tomu připočteme 53bodovou ztrátu na Verstappena v pořadí šampionátu, není to pro Péreze vůbec dobrý víkend. Navíc se podle všeho zdá, že se Mexičan ve snaze vyrovnat kolegovi pokusil o změnu jízdního stylu, což mu ale neprospělo.

FERRARI

Carlos Sainz se po startu z druhého místa propadl až na pátou pozici, Leclerc se po startu z boxů čelu ani nepřiblížil, navíc mu tým v závěru nasadil tvrdé pneumatiky, i když výslovně žádal o měkké… Fraška jménem Ferrari pokračuje a nemá konce. A to byl vůz SF-23 pro víkend ve Španělsku obohacen o nové díly. Ani ty ale větší rychlost nepřinesly, Scuderii stále trápí nadměrná konzumace pneumatik.

ASTON MARTIN

První vlažnější výkon britské stáji v letošní sezoně ji hned stál druhé místo v Poháru konstruktérů ve prospěch Mercedesu. Alonsa musí tento fakt bolet o to víc, že na stupně vítězů nedosáhl na domácí dráze… Nicméně po hubených letech 2021 a 2022 je celkové třetí místo pro stáj tak jako tak úspěchem. V kontextu letošního roku ale zelené vozy odjíždí ze Španělska jako poražené.

LANDO NORRIS

Dalším velkým týmem po Ferrari, který se letos trápí, je McLaren. Ve Španělsku se sice zablesklo na lepší časy, když Norris skončil kvalifikaci na třetím místě. Závod ale hned v prvním kole zhatil zbytečný kontakt s Hamiltonem, po kterém si pilot McLarenu poškodil přední křídlo a bylo po nadějích na body.

                                                                                                                                                                                                                                                                      autor: www.gpf1.cz