Šéf Mercedesu Toto Wolff si na nedostatek financí stěžovat nemůže

2023. 12. 07. 21:56    
Čas čtení: < 1 minuta
F1

7. 12. 2023 – Majetek Cristiana Ronalda a Lionela Messiho daný dohromady je možná vyšší než státní deficity některých malých zemí, ale nemají víc peněz než šéf Mercedesu Toto Wolff.

Podle časopisu Forbes se Messiho čisté jmění v současnosti pohybuje kolem 600 milionů dolarů. Jeho bývalý rival a protivník Ronaldo je za barcelonskou legendou jen o málo pozadu, jeho současná hodnota se údajně pohybuje kolem 500 milionů dolarů.

Oba hráči navýšili své již tak mohutné výplatní pásky díky několika rozumným investicím a sponzorským smlouvám v pozadí. V roce 2017 Messi podepsal doživotní sponzorskou smlouvu se společností Adidas, jejíž hodnota se údajně pohybuje kolem 25 milionů dolarů ročně. Kromě toho se může pochlubit obrovským realitním impériem s investicemi do hotelů na Ibize, v Barceloně, Rosariu a mnoha dalších městech. Generální ředitel Interu Miami Jorge Mas také potvrdil, že Messi dostává podíl z celosvětových vysílacích práv MLS od Apple TV a také z prodeje dresů.

Ronaldo si v Saúdské Arábii údajně vydělá kolem 177 milionů liber ročně. Má také doživotní smlouvu se společností Nike, jejíž hodnota se odhaduje na přibližně 1 miliardu liber.

To vše je sice působivé, ale šéf Mercedesu Toto Wolff obě superhvězdy převálcuje. V roce 2013 koupil 33% podíl v týmu Mercedes F1 za přibližně 50 milionů dolarů. Podle časopisu Forbes má nyní obrovskou hodnotu 1,6 miliardy dolarů, což je o 600 milionů dolarů více než jeho předchozí ocenění na 1 miliardu dolarů v březnu.

Toto bohatství částečně podpořila společnost Liberty Media koupí F1 za 4,7 miliardy dolarů v roce 2017. Před oznámením megaobchodu byl Mercedes oceněn na přibližně 1 miliardu dolarů. V současnosti je druhým nejvíce oceňovaným týmem F1 v tomto sportu, a to na neuvěřitelných 3,8 miliardy dolarů.

autor: gpf1.cz