Veszprém – věčný čekatel na triumf v Lize mistrů

2023. 10. 19. 09:19    
Čas čtení: 2 minuta

19. 10. 2023 – Patří mezi nejstabilnější a nejslavnější značky v házenkářské Evropě. Doma v Maďarsku je naprosto dominantní. Dvacet sedmkrát ovládl ligu a v poháru zvítězil dokonce třicetkrát. Klubová historie dále eviduje pět titulů v SEHA – lize a vítězství v Poháru vítězů pohárů z roku 2008. V Lize mistrů hraje již svoji dvacátou devátou sezónu, pouze Barcelona má na svém kontě více odehraných zápasů…a přesto, triumf z nejprestižnější evropské soutěže Veszprému stále uniká.

Maďarský velkoklub má každoročně nejvyšší cíle. Útok na titul v Lize mistrů už klubové vedení vyhlašovalo několikrát. Hned čtyřikrát Veszprém padl těsně pod vrcholem, když prohrál finálový souboj. Naposledy to bylo v roce 2019 s Vardarem, což bylo tehdy obrovské překvapení. Z posledních deseti ročníků se Veszprém hned sedmkrát dostal do závěrečného Final Four. V uplynulé sezóně skončila cesta Veszprému ve čtvrtfinále po souboji s pozdějším finalistou, polskými Kielcemi. Týmu v minulosti nepomohl ani návrat legendárního Lászla Nagye, který momentálně působí v roli sportovního ředitele. Před touto sezónou došlo znovu k určité obměně kádru, přišli olympijští vítězové Ludovic Fabregas a Hugo Descat. Už od února v klubu působí jejich kolega z reprezentace Nedim Remili, který nahradil geniálního, ale značně problémového, Petara Nenadiče. Z klíčových hráčů v létě odešli pouze Rasmus Lauge Schmidt a Manuel Štrlek.

Srbský trenér Momir Ilič, který vede tým třetí sezónu, dokázal Champions League vyhrát dvakrát jako hráč. V roce 2010 a 2012 triumfoval s Kielem. Závěrečných šest let aktivní kariéry působil právě ve Veszprému. Hned v premiérové sezóně dovedl tým do Final Four, ale tam Veszprém prohrál oba zápasy. Pro Iliče je to první velké angažmá, ale týmu vtiskl jasný herní plán a klidně v budoucnu může napodobit Filipa Jíchu či Talanta Dujšebajeva, kteří dokázali v Lize mistrů zvítězit jako hráči a následně i jako trenéři.

Novou sezónu Champions League rozjel Veszprém dvěma výhrami nad Magdeburgem(33:28) a Montpellier(33:31), ale ve třetím kole přišla první porážka na půdě dánského týmu GOG(30:36), který je zatím kometou letošní sezóny.

Pakliže se nic neočekávaného nestane, tak do play – off by měl Veszprém s přehledem postoupit a pak se ukáže, zda má právě letos správně poskládaný tým na tolik toužebně očekávaný titul v prémiové evropské soutěži.

                                                                                                                                                                                                                                                                             autor: Zdeněk Rom