Magdeburg hájí pozice v házenkářské Lize mistrů

2023. 11. 06. 15:11    
Čas čtení: 3 minuta

6. 11. 2023 – Házenkářský Magdeburg v uplynulé sezóně Ligy mistrů roztrhal papírové předpoklady na kusy. Německý mistr z roku 2022 se znovu po delší době objevil v házenkářské Champions League a hned se kvalifikoval do závěrečného Final Four v Kolíně nad Rýnem. Už to bylo samo o sobě překvapení. Magdeburg šel ale ještě dál a jako první debutant ve Final Four od roku 2014, kdy zvítězil Flensburg, získal vítěznou trofej. Říká se, že obhájit pozice je vždy těžší a přesně to teď zažívá německý celek.

Magdeburg v roce 2022 po dlouhých jednadvaceti letech vyhrál německou bundesligu a kvalifikoval se díky tomu do Ligy mistrů. Předtím hrál tuto soutěž naposledy v roce 2006. Už v základní skupině německý celek ukazoval, že rozhodně nebude jenom do počtu. Druhým místem ve skupině si zajistil přímou účast ve čtvrtfinále, kde si následně poradil s Plockem a postoupil do Final Four. V něm pak měl Magdeburg velkou porci štěstí. Nejprve totiž na sedmičky v semifinále porazil obhájce titulu z Barcelony a finále s Kielcemi pak rozhodl až v prodloužení.

Začátek nové sezóny v podání Magdeburgu připomínal mistrovskou kocovinu. Na úvod domácí porážka s Veszprémem 28:33 a ve druhém kole výprask od Barcelony 20:32. Hned na začátku ročníku se projevily citelné absence klíčových hráčů z minulé sezóny. Nejlepší střelec týmu(98 gólů)a zároveň čtvrtý nejlepší kanonýr celé soutěže, Kay Smits,  odešel po třech letech do Flensburgu. Slovinec Marko Bezjak, který oblékal dres Magdeburgu deset let, přestoupil do RK Nexe Našice. Mimochodem, klub jeho dlouholeté služby ocenil tím, že vyřadil jeho dres s číslem 25. A z vítězné sestavy chybí také dánský brankář Mike Jensen, který zamířil do Benfiky Lisabon. Aby toho nebylo málo, tak minimálně do konce kalendářního roku bude týmu chybět nejlepší střední spojka uplynulé sezóny, Islanďan Gisli Kristjansson, který se zotavuje po operaci ramene.

Trenér Bennet Wiegert  dokázal po nepodařeném úvodu mužstvo nastartovat a Magdeburg následně zapsal čtyři výhry v řadě, když postupně porazil Celje, Plock, Porto a Montpellier. V říjnu Magdeburg vyhrál všechny soutěžní zápasy také v bundeslize, kde aktuálně drží druhou pozici za Füchse Berlín. Pro hru německého týmu je důležité, že už se plně adaptovaly nové letní posily, zejména švédské duo Albin Lagergren a Felix Claar, který dokáže alespoň částečně Kristjanssona nahradit.

Magdeburg po rozpačitém úvodu ukázal, že postup do play off by mu neměl uniknout, ale je otázka, zda to letos bude stačit i na přímý postup do čtvrtfinále. V tom případě by Magdeburg musel pod sebe v tabulce B skupiny dostat jeden za dvou elitních týmů, Barcelonu nebo Veszprém. Vzájemné zápasy jsou na programu až v závěrečných dvou kolech skupinové fáze, v únoru a v březnu následujícího roku. Na tyto klíčové duely už by měl být fit také Gisli Kristjansson, což by mohl být klíčový faktor v boji o přímý postup mezi elitní osmičku.

Zbývající program Magdeburgu v tomto kalendářním roce:

16.11. Magdeburg – GOG

23.11. GOG – Magdeburg

30.11. Magdeburg – Montpellier

7.12. Porto – Magdeburg

Bilance v Lize mistrů:

Počet sezón v Lize mistrů: 6

Tituly: 2(2002, 2023)

Semifinále: 1x(2004)

                                                                                                                                                                                                                                                                                autor: Zdeněk Rom