Mexický matador, Checo Pérez

2023. 10. 30. 12:48    
Čas čtení: 2 minuta
F1

30.10. 2023 – Je za námi působivá Grand Prix Mexika.  Mezi mnoha milovanými šampiony Formule 1, kteří se snažili na trati, mohl být miláčkem publika pouze Sergio Perez.

Checo Perez, původem z Guadalajary, měl vždy jasný cíl: Formule 1.

Jako řidič Nového světa však věděl, že bude muset čelit větším obětem a výzvám než jeho evropští kolegové.

Stejně jako v Evropě i pro aspirující americké řidiče začíná velký přejezd motokárami.

Perez začal, když mu bylo pouhých šest let, běhal v mexických motokárách ve společnosti svého otce a staršího bratra v dětství, které přineslo mnoho obětí.

Perez okamžitě vynikl svou rychlostí a inteligencí na trati i mimo ni a pochopil, že pokud chce soutěžit v ultimátní sérii, bude se muset přesunout do Evropy.

A tak to udělal. V roce 2005 mu zavolal tým 4speed Media, který je součástí BMW ADAC Formula.

V pouhých patnácti letech Perez splnil očekávání a během pouhých dvou sezón dosáhl četných umístění na stupních vítězů.

Po celkovém šestém místě v německém šampionátu v roce 2006 přišla v následující sezóně šance závodit v britské F3 a poté v roce 2010 přistál v GP2 Asia Series a GP2 (nyní Formule 2).

Přípravná série, která mu dala vstupenku do Sauberu díky smlouvě s Ferrari Driver Academy.

Jeho vztah s Hinwilem skončil na konci roku 2012 po dvou sezónách, kdy 22letý Perez podepsal smlouvu s McLarenem na sezónu 2013, ale Mexičanovi se výkon MP4-28 neoplatil a rozhodl se tým opustit. po jediné sezóně ve prospěch Force Indie, týmu, se kterým zůstane 7 sezón.

V indickém týmu Perez ukázal svůj talent a ve svém třetím závodě s týmem dokázal vystoupat na stupně vítězů.

Z tohoto dlouhého dobrodružství nesmíme zapomenout na závěrečnou kapitolu uzavřenou jeho prvním vítězstvím v kariéře v roce 2020 během GP Sakhiru, v době, kdy jeho kariéra měla čím dál nejistější budoucnost.

Ale právě tento triumf, ke kterému došlo v téměř epilogovém okamžiku jeho kariéry, mu dal od roku 2021 nové dobrodružství s nejlepším týmem Red Bull.

V té sezóně se Perez ukázal jako dobrý wingman pro Maxe Verstappena, a to zejména díky skvělé obraně během posledního závodu sezóny v Yas Marina, ve kterém dal do kola úsilí Lewise Hamiltona bojovat proti Verstappenovi za svět. titul.

Totéž se rozhodně nedá říci o aktuální sezóně, která se zpočátku jevila jako záblesk světla, jehož záře po několika závodech od začátku pohasla a nyní se Perez dokonce snaží bojovat o ušlechtilé pozice průběžného pořadí.

Možná znamení, že je čas pověsit helmu. Uvidíme

                                                                                                                                                                                                                                                                             redakce/onv/