Kiel – v Lize mistrů vévodí, v domácí lize strádá

2023. 11. 10. 12:14    
Čas čtení: 2 minuta

10. 11. 2023 – Házenkářský velkoklub z Kielu zažívá zatím rozporuplnou sezónu. Zatímco v bundeslize už prohrál čtyři zápasy z deseti a v tabulce nejvyšší německé soutěže mu patří až pátá příčka se ztrátou devíti bodů na vedoucí Füchse Berlín a zároveň mimo hru už je také v německém poháru, kde překvapivě padl ve druhém kole s Wetzlarem, tak v Champions League zažívá výborný vstup do soutěže a po téměř polovině zápasů v základních skupinách má bilanci pěti výher a jediné porážky.

 Kiel je historicky druhým nejúspěšnějším týmem v historii Ligy mistrů. Více titulů posbírala pouze španělská Barcelona, která soutěž vyhrála desetkrát. Kiel se radoval z titulu v LM čtyřikrát, naposledy v ročníku 2019/2020. Ještě působivější je bilance německého celku, pakliže budeme počítat úspěchy ve Final Four, které se hraje od roku 2010. Kiel vyhrál hned první ročník a triumf dokázal zopakovat v letech 2012 a 2020. Barcelona má v tomto ohledu navrch jen o jeden titul.

Kiel se v uplynulém ročníku bundesligy znovu vrátil na první místo, oslavil svůj třiadvacátý titul a už popáté v řadě se z nejlepší ligové soutěže světa kvalifikoval do Ligy mistrů. Změn v kádru neproběhlo mnoho, ale byly o to zásadnější, zejména v kolonce odchodů. Tým opustily dvě super hvězdy současné házené. Fenomenální dánský brankář Niklas Landin Jacobsen po osmi letech změnil dres a zamířil do Aalborgu. Druhou výraznou změnou byl odchod Sandera Sagosena do Kolstadu. Kromě tohoto hvězdného dua odešel také Slovinec Miha Zarabec. Landina měl v brance nahradit Vincent Gérard, ale ten se zranil ještě v přípravě, k dispozici bude až v příštím kalendářním roce  a vedení tak narychlo shánělo náhradu. V září do týmu tedy přišel jiný francouzský brankář, Samir Bellahcene, kterému nevyšlo angažmá ve Veszprému a utvořil tak brankářskou dvojici s českým reprezentantem Tomášem Mrkvou. Dalšími novými tvářemi na soupisce jsou Španěl Eduardo Gurbindo a mladík z Faerských ostrovů Elias Ellefsen.

Vzhledem k odchodu výše zmíněných hráčů bylo otázkou, jak si tým Filipa Jíchy v nové sezóně povede. Zatímco v domácím poháru a v lize to zatím úplně neklape, tak na evropské scéně se Kielu daří. Po čtyřech výhrách v řadě sice přišla porážka na půdě nováčka z Kolstadu, ale v dalším kole Kiel znovu naplno bodoval výhrou nad silným PSG. Po šesti kolech tak Kiel s deseti body vede tabulku skupiny A o dva body před PSG.

Zbývající program Kielu v tomto kalendářním roce:

16.11. Kiel – Aalborg

22.11. Aalborg – Kiel

30.11. Kiel – PSG

6.12. Kiel – Kolstad

Bilance v Lize mistrů:

Počet sezón v Lize mistrů: 26

Tituly: 4(2007, 2010, 2012, 2020)

Finále: 4x(2000, 2008, 2009, 2014)

Semifinále: 6x

                                                                                                                                                                                                                                                                     autor: Zdeněk Rom