Talent radar Serie A: Bryan Cristante

2017. 11. 02. 13:07    
Čas čtení: 2 minuta

2. 11. 2017 – Nejvyšší fotbalová soutěž v Itálii každoročně produkuje nespočet talentovaných fotbalistů na všech pozicích. Rozhodli jsme se vám několik z nich představit. Dnes se mrkneme na zoubek univerzálnímu záložníkovi Atalanty Bergamo, Bryanu Cristantemu.

Odchovanci milánského AC se už v útlém fotbalovém věku předpovídala solidní budoucnost, minimálně na úrovni Serie A. Jak to ale občas ve velkých klubech bývá, herní vytížení v tuhé konkurenci středové řady AC nepřicházelo a po třech letech v „A“ týmu se s třemi zápasy na kontě se Cristante přesunul do portugalské Benfiky.

Jenže ani v Lisabonu nebyla situace jiná a dalším krokem byla logicky hostování v menších klubech s vyšší šancí na základní sestavu. Přišlo Palermo, Pescara a nakonec Atalanta vedená specialistou na práci s mládím, Gian Pierem Gasperinim. A tato změna byla zásádní.

Cristante v klubu cítil klid a především důvěru. V úvodní sezóně nastoupil ke 13 zápasům, ve kterých třikrát skóroval, a podílel se tak na historickém čtvrtém místě a postupu do Evropské ligy. V aktuálním ročníku Serie A už má na svém kontě další tři góly a pomalu se stává jendím z klíčových hráčů relativně pevné základní jedenáctky.

Ze středu hřiště společně s typově podobným Švýcarem Remo Freulerem určuje tempo hry a stará se o defenzivní i ofenzivní složku hry. Pravidelné vytížení ve fyzicky náročné roli mu v současné době nedělá problémy, navíc patří mezi hráče s vysokou úspěšností při odebírání míče.

Další přeností jsou vynikající hlavičkářské dovednosti, kterých využívá u půlící čáry i v pokutovém území soupeře, o čemž by mohl vyprávět mimo jiné i legendární Gianluigi Buffon.

Specifická slabina by se naopak u Cristanteho hledala jen těžko. Jediné, co mu v současné době chybí, je větší herní vyzrálost, která mu dodá ještě více klidu při řešení situací pod tlakem.
Atalanta má ve smlouvě o hostování možnost uplatnit opci v hodnotě 4 milion eur a podle italských médií by klub s takovou možností neměl váhat. Budeme držet palce.

Profil
Jméno: Bryan Cristante
Věk: 22
Národnost: italská/kanadská
Místo narození: San Vito al Tagliamento, Itálie
Pozice: defenzivní záložník/středový záložník/ofenzivní záložník
Výška: 186 cm
Počet startů/gólů za reprezentaci: 1/0

Gól proti Juventusu

redakce/mim/