Francie zničila Gibraltar a měnila historii

2023. 11. 20. 09:57    
Čas čtení: < 1 minuta

foto: Getty Images

20. 11. 2023 – V sobotní kvalifikačním utkání mezi Francií a Gibraltarem se přepisovaly statistiky a to hned několikrát.

To, že to nedopadne s fotbalovým trpaslíkem z jihu Evropy dobře, bylo patrné už během úvodních čtyř minut. Francie šla do bleskového dvougólového vedení, ale asi ta největší pohroma nastala pro Gibraltarar v 16. minutě. Mladíček Zaire-Emery dal na 3:0 a navíc po nezvládnutém zákroku obránce Santos viděl červenou kartu. A pak už to šlo ráz na ráz.

Francie soupeře drtila na prach a konečné skóre se zastavilo na výsledku 14:0, což platí za největší rozdíl v historii bojů o evropský šampionát.  Zároveň se jedná o historicky nejvyšší výhru francouzského národního týmu. Do sobotního utkání porazil nejvyšším rozdílem Ázerbájdžán v roce 1995 výsledkem 10:0. A aby toho nebylo málo, jedná se zároveň o nejvyšší porážku v relativně krátké fotbalové historii Gibraltaru. Ten si tak „vylepšil“ dosavadní rekord, kterým byla porážka v Belgii v roce 2017 a to v poměru 0:9.

Boje o evropský šampionát pravidelně přináší zajímavé výsledky. Toto utkání se do historie kopané zapsalo pravděpodobně na dlouhé roky.

autor: Mirek Dušek