Andrea Lekičová pokořila magickou hranici

2023. 11. 24. 10:40    
Čas čtení: 2 minuta

24.11. 2023 –  V házenkářské Lize mistryň jsme se v uplynulém kole dočkali pokoření tisícové hranice v počtu vstřelených branek. Tento počin má za sebou srbská házenkářka Andrea Lekičová, kterou od prolomení této mety dělilo před posledním kolem v tomto kalendářním roce posledních pět gólů. Dosud se něco takového povedlo pouze třem hráčkám. Jako první nastřílela tisícovku gólů Maďarka Aneta Görbiczová, která už před několika lety kariéru ukončila. V uplynulé sezóně se k ní přidaly další dvě hvězdy současné házené, Jovanka Radičevičová a Cristina Neaguová.

Lekičová působí v Lize mistryň od sezóny 2007/2008, kdy zapsala v dresu Krimu Mercator prvních dvacet jedna gólů. Hned v následujícím ročníku si srbská střední spojka vytvořila dosavadní střelecké maximum v jedné sezóně, když nasázela osmdesát osm branek. Další góly pak přidávala v dresech Györu, Vardaru, CSM Bukurešť, Buducnosti Podgorica a FTC Budapešť.

V Champions League slavila jeden titul, když v roce 2013 triumfovala s Györem. K tomu má ještě čtyři stříbra(Györ  -2012, Vardar – 2017, 2018, FTC – 2023). Momentálně působí druhou sezónu v FTC, kde se jí v minulém ročníku střelecky dařilo, pomohla týmu k překvapivému druhému místu a po čtyřech letech se znovu dostala přes padesát nastřílených gólů.

Andrea Lekičová posbírala během své kariéry také řadu individuálních ocenění. V roce 2013 byla vyhlášena nejlepší hráčkou světa a v roce 2012 byla v All – Star týmu evropského šampionátu. V srbské reprezentaci už se Lekičová dlouho neobjevila a největším úspěchem v dresu národního týmu tak je stříbro z domácího světového šampionátu v roce 2013.

V letošní sezóně dala Lekičová už padesát jedna gólů a je momentálně druhou nejlepší střelkyní celé soutěže! Jestliže ji tahle střelecká forma vydrží, může atakovat dokonce i své kariérní maximum. V dosavadních osmi kolech skórovala šestatřicetiletá spojka v každém zápase a jejím letošním maximem je deset gólů z druhého kola v utkání proti Vipers Kristiansand.

Historický milník oslavila Lekičová v posledním zápase před světovým šampionátem, kdy v dresu FTC nastoupila na domácí půdě proti polského týmu Zaglebie Lubin a v utkání si připsala sedm branek.

Aktuální historické pořadí nejlepších střelkyň v Champions League:

Jovanka Radičevičová: 1110

Cristina Neaguová: 1069

Anita Görbiczová: 1016

Andrea Lekičová: 1002

                                                                                                                                                    Zdeněk Rom