Piloti potřebují 100-150km na seznámení, Verstappen nikoli

2023. 12. 11. 09:59    
Čas čtení: 2 minuta
F1

11.12. 2023 – Bývalý šéf týmu AlphaTauri vzpomíná, jak na něj Max Verstappen zapůsobil během první průzkumné mise pro Red Bull.

Bývalý šéf týmu AlphaTauri Franz Tost byl klíčovou postavou při přivádění nových talentů do Formule 1. Jedním z nich byl i Max Verstappen. Rakušan, který se spolu s Helmutem Markem podílel na vyhledávání talentů pro juniorský tým Red Bull, vzpomíná, jak se o Verstappenovi poprvé dozvěděl během jeho sezóny ve Formuli 3.

“Vzpomínám si na Maxe na Norisringu, když mu bylo 16 let. Bylo mokro a on byl o jeden a půl až dvě sekundy rychlejší než kdokoli jiný,” řekl Tost pro BBC. “Řekl jsem, že všichni ostatní jezdci by měli vrátit licenci, jediný jezdec v tomto poli je Max Verstappen.”

Verstappen nakonec podepsal smlouvu s týmem Toro Rosso, který mu nabídl rychlé místo v F1 oproti konkurenčnímu Mercedesu. Když bylo Nizozemci pouhých 17 let, debutoval s Toro Rosso v tréninku F1 při Velké ceně Japonska 2014. Na Tosta udělal dojem, jak rychle se adaptoval na výkon záludných hybridních vozů F1.

“Během jeho prvního testu na mě udělalo velký dojem, jak rychle se adaptoval na rychlost a brzdy… obvykle jezdci potřebují 100-150 km, aby si zvykli na obrovský výkon, který vůz F1 má při akceleraci a brzdění. Ale od prvního kola byl se vším obeznámen,” řekl Tost. “Rozhodli jsme se, že pojede 1. trénink na Suzuce [při Velké ceně Japonska 2014] a novináři říkali: ‘Vy jste se úplně zbláznili… Suzuka je jedna z nejnebezpečnějších tratí, jak ho můžete startovat v tréninku? Musí být připravený.

Řekl jsem jim: “Nemluvte tolik, pojďme to probrat za pět let, pak uvidíme, kdo měl pravdu – vy, nebo já?” Netrvalo to pět let – hned, od prvního roku.”

                                                                                                                                                                                                                                                                           autor: www.gpf1.cz