Na házenkářském EURU skončily duely v základních skupinách

2024. 01. 18. 14:13    
Čas čtení: 2 minuta

18.1.2024 – Házenkářský  evropský šampionát má za sebou všechny duely v základních skupinách a známe tak kompletní dvanáctku týmů, které postoupily do hlavní fáze turnaje. S výjimkou skupiny B se žádné překvapení nestalo a do druhé části turnaje postoupili favorité.  Hlavní fáze šampionátu se bude hrát do středy 24. ledna.

Evropský šampionát v Německu začal ve středu 10.1 úchvatnými zápasy na fotbalovém stadiónu v Düsseldorfu. Úvodní zápasy turnaje Francie – Severní Makedonie a Německo – Švýcarsko sledovalo 53.586 diváků, což je házenkářský divácký rekord. Němci při organizaci turnaje dokazují svoji preciznost a je vidět, že si tímto mistrovstvím chtějí udělat dobrou reklamu.

Po sportovní stránce jsme v úvodních zápasech zpravidla viděli vítězství favoritů a do hlavní fáze postoupily až na jedinou výjimku týmy, které byly do základních skupin nalosovány z prvních dvou výkonnostních košů. Tou jedinou výjimkou jsou Španělé, kteří na posledních čtyřech evropských šampionátech došli až do finále a mají zlato z ME v roce 2018 a 2020. Španělé v posledním zápase B skupiny potřebovali k postupu porazit Rakousko, ale zápas v Mannheimu skončil remízou, což do další fáze posunulo Rakousko, zatímco Španělé jedou domů. Mezi překvapivé výsledky určitě patří také remíza Švýcarska s Francií a historicky první bod Faerských ostrovů na evropském šampionátu. Faeřané při své premiéře na šampionátu sebrali bod Norsku, ale i přesto obsadili ve skupině D čtvrtou příčku.

Překvapení se, bohužel, nezrodilo ani ve skupině F, kde byla i česká reprezentace. Skupinu vyhráli bez ztráty bodu suverénní Dánové, kteří chtějí znovu po dvanácti letech vystoupat na evropský trůn. Druhým postupujícím týmem je Portugalsko, které zvládlo klíčové utkání proti českému týmu. Češi po závěrečné výhře nad Řeckem obsadili na šampionátu konečné patnácté místo a stejně jako na minulém EURU skončili už po základní skupině.  Jako nejvyrovnanější se ukázala skupina C, kde většina zápasů skončila těsným rozdílem. Z postupu se nakonec radovali Maďaři a Islanďané. Ze skupiny D postoupily Norsko a Slovinsko a z E skupiny Švédové a Nizozemci, kteří turnaj zatím zvládají i bez své největší hvězdy, Kaye Smitse, který je zraněný.

Šampionát se nyní přesouvá do Hamburku a Kolína nad Rýnem, kde se budou hrát hlavní skupiny.

Týmy ze skupin D, E a F mají hrací dny středa, pátek, neděle, úterý. Celky ze skupin A, B a C budou hrát ve čtvrtek, v sobotu, v pondělí a ve středu. První dva týmy z každé skupiny postoupí do semifinále, které se bude hrát v pátek 26.1 v Kolíně nad Rýnem. Týmy na třetích místech budou hrát rovněž v pátek 26.1 o konečnou pátou příčku. Každý hrací den se bude hrát v časech 15:30, 18:00 a 20:30.

SPORT TV vám kromě dvou duelů nabídne všechny zbývající zápasy evropského šampionátu v živých přenosech.

                                             Zdeněk Rom