Házenkářské EURO čeká finálový víkend

2024. 01. 26. 08:00    
Čas čtení: 2 minuta

Getty Images

26.1.2024 – Na házenkářském evropském šampionátu v Německu skončily boje ve čtvrtfinálových skupinách a již tuto neděli se dozvíme jméno vítěze. Ve dvou hlavních skupinách k žádným velkým překvapením nedošlo a do závěrečných bojů o medaile postoupily tradiční házenkářské velmoci. Z velkých favoritů vypadlo po základních skupinách pouze Španělsko, které na předchozích čtyřech šampionátech vždy postoupilo do finále a z hlavní fáze si vstupenku do semifinále zajistili čtyři největší favorité Dánsko, Švédsko, Francie a Německo.

Ve čtvrtfinálové skupině v Hamburku byly dominantní Dánové, kteří už před posledním zápasem měli jisté první místo. Prohra se Slovinskem v posledním kole je tedy už nemusela tolik mrzet. Slovincům naopak dva body proti dosud neporaženým úřadujícím mistrům světa pomohly k postupu do souboje o konečnou pátou příčku. Slovinci postoupili na úkor Portugalska, které v posledním zápase pouze remizovalo s Nizozemskem a obsadilo tak ve skupině čtvrtou příčku. Druhým postupujícím do semifinále z této skupiny jsou Švédové, kteří obhajují zlato z minulého šampionátu. Také Švédové měli jistotu už před posledním zápasem, takže závěrečná porážka s Norskem už na jejich postupu nic nezměnila. Norové si alespoň vylepšili reputaci, protože jinak pro ně šampionát končí neúspěchem.

Ve druhé čtvrtfinálové skupině, která se hrála v Kolíně nad Rýnem, dominovali Francouzi, kteří jako jediní na šampionátu ještě neprohráli. O druhé postupové místo se hrálo až do závěrečného kola a ve hře zůstali Rakušané, Maďaři a domácí Němci, kteří měli nejvýhodnější postavení. Zajímavé je, že všichni adepti na druhou příčku své zápasy prohráli a druhé postupové místo tak uhájila reprezentace Německa. Třetí příčku ve skupině obsadilo Maďarsko, které tak v pátečním zápase proti Slovinsku může vylepšit své historické maximum z mistrovství Evropy. Dosavadním maximem Maďarů je šestá příčka z roku 1998.

Závěr evropského šampionátu se odehraj v Lanxess aréně v Kolíně nad Rýnem. V pátek se od 15:00 bude hrát nejprve duel o páté místo, v 17:45 začne první semifinále mezi Švédskem a Francií a druhé semifinále Dánsko – Německo má výhoz ve 20:30. Nedělní zápas o bronz startuje v 15:00 a finálový souboj vypukne v 17:45.

SPORT TV vám kompletní závěr šestnáctého evropského šampionátu nabídne v živých přenosech.

                                                                                                                                                                                                                                                                   Zdeněk Rom