Hokejová repre pauza? Nic než klid před bouří

2024. 02. 09. 08:00    
Čas čtení: 2 minuta

9. 2. 2024 – Hokejisty z klíčových evropských lig čeká alespoň pár dnů vytouženého odpočinku. Ti, kteří přímo neodcestovali plnit si své povinnosti na Beijer Hockey Games, využijí reprezentační přestávku buď k doléčení zdravotních neduhů způsobených náročnou sezónou, k odpočinku, a nebo k důležitému tréninku. Již od příštího týdne se totiž vrcholné ligy opět rozjedou a pro většinu hráčů nastane období tvrdého boje o životadárné body. Ať už s vidinou postupu do play-off či války o holé přežití. 

Ve švédské SHL se zatím nejlépe daří obhájci Le Matovy trofeje Vaxjo Lakers a Farjestadu, pro změnu šampionovi z roku 2022. Lakers okupují první pozici s 81 body a opírají se především o nejlepší obranu ligy, vyrovnané výkony bez výkyvů a zkušenosti z velmi úspěšných posledních let, kdy dokázali získat titul od roku 2015 hned čtyřikrát. Farjestad měl drtivý nástup do sezonu, pod což se výrazně podepsal i 19 gólový David Tomášek, který se zařadil mezi nejlepší střelce soutěže a svou parádní hrou si vysloužil prodloužení kontraktu až do roku 2026. Hokejisté z Karlstadu zaostávají na druhém místě o pouhé čtyři body. Zajímavé bude pozorovat souboj o elitní šestku, tedy přímý postup do čtvrtfinále. Rozdíl mezi Skellefteou, Leksandem, Linkopingem, Timrou a Luleou činí pouhých osm bodů. Naopak velké starosti čekají na trápící se Oskarshamn, který prohrál šest zápasů v řadě a na záchranu z posledního místa ztrácí propastných patnáct bodů. Vyhráno nemají ani MoDo, Malmo a HV71. Pouhý bod od vypadnutí z desítky je pak nepříliš přesvědčivé Rogle.

Ve Švýcarsku jsou nejdominantnější ZSC Lions a Fribourg, kteří si jako jediní zatím dokázali zajistit účast ve čtvrtfinále play-off. O udržení si stejně jako loni zahraje beznadějně poslední Ajoie a jistotu absence v těžkém boji o záchranu nemá ani Kloten či letos nepříliš přesvědčivý Rapperswil s Čechy Červenkou, Frkem a Čajkou v sestavě. Naopak do hry o play-off se zařadilo Langnau.

Na Slovensku se deset kol před koncem základní části nejlépe daří prvnímu Popradu, který má náskok devět bodů na druhou Spišskou Novou Ves. Na posledním místě je momentálně se sestupovými starostmi Humenné.

                                                                                                                                                                                                                                                                          redakce/onv/