V Lize mistryň dohrány zápasy v základních skupinách

2024. 02. 19. 09:23    
Čas čtení: 2 minuta

19.2.2024 – V házenkářské Lize mistryň se o uplynulém víkendu hrálo poslední kolo základní části. Po čtrnácti kolech tak známe kompletní složení pro play – off. Čtyři týmy si zajistily přímý postup do čtvrtfinále. O zbývající čtyři místenky si to v prvním kole vyřazovací fáze rozdá osmička týmů, které ve skupinách skončily na třetím až šestém místě. Výraznou stopu zanechaly v úvodní části soutěže také české házenkářky, které patří k nejlepším střelkyním celé soutěže. 

Dá se říci, že v obou skupinách skončilo víceméně vše podle papírových předpokladů. Přímo do čtvrtfinále postoupili dva účastníci posledního Final Four, Györ a Esbjerg, které doplnily Méty a Odense. Györ vyhrál úvodních jedenáct zápasů soutěže a bodové ztráty přišly až v posledních třech kolech, kdy už měl maďarský velkoklub postup jistý. Očekávalo se, že další dva účastníci loňského Final Four letos tak silní nebudou a tyto předpoklady se také naplnily. Ferencváros měl velmi bídný začátek soutěže a po zlepšeném závěru se nevytáhl v tabulce B skupiny výše než na poslední postupovou příčku do prvního kola play – off. Ukázalo se, že po odchodu dlouholetého trenéra Gábora Eleka to pro klub nebude jednoduché. Vítěz posledních třech ročníků Vipers Kristiansand, který po minulé sezóně hodně oslabil, skončil v B skupině na čtvrtém místě se ziskem patnácti bodů. Norský mistr měl také trochu smůly, když hned tři zápasy prohrál o jediný gól. Asi největším překvapením základní části jsou výsledky a výkony Debrecenu, který při své premiéře mezi evropskou elitou skončil se ziskem patnácti bodů na páté příčce ve skupině A.

Mimo postupové pozice skončila čtveřice Budučnost Podgorica, Rapid Bukurešť, Sävehof a Zaglebie Lubiň. Poslední dva týmy nezískaly za celou sezónu ani bod a ve svých skupinách obsadily s velkou ztrátou poslední místa.

V elitní klubové soutěži byly výrazně vidět také tři české házenkářky. Markéta Jeřábková z Ikastu patřila k nejlepším hráčkám celé soutěže a s osmdesáti osmi góly je o jediný gól na druhém místě v tabulce střelkyň. Jana Knedlíková střelecky táhla Vipers Kristiansand a s osmdesáti góly je v tabulce střelkyň na sedmém místě. Knedlíková si zároveň vytvořila osobní sezónní střelecké maximum. Veronika Malá patřila k oporám Bietigheimu a byla jednou z nejlepších hráček na postu levého křídla.

První kolo play – off se bude hrát 16. a 17. března, odvety jsou pak v plánu o týden později.

Dvojice pro play – off mají tuto podobu:

Ferencváros – Brest

Bietigheim – Ikast

Krim Mercator – CSM Bukurešť

DVSC – Vipers Kristiansand       

                                                                                                                                                                                                                                                                          Zdeněk Rom