Finále Ligy mistrů je tady! Sledujte první hokejový vrchol roku 2024 na Sport2

2024. 02. 20. 10:26    
Čas čtení: 2 minuta

Getty Images

20. 2. 2024 – První hokejový vrchol roku 2024 je tady. Po roce se opět utkají dva nejlepší hokejové týmy Evropy ve finále CHL. Vůbec poprvé v historii soutěže se mezi poslední dva nejlepší celky dostal účastník nejvyšší švýcarské soutěže, jeho finálový soupeř zastupuje národ, který naopak ve finále ještě nikdy nechyběl. Již dnes nás čeká struhující souboj mezi týmy Servette Ženeva a Skelleftea AIK. 

Sezóna hokejové Ligy mistrů odstartovala 31. srpna minulého roku a do letního rozjímání přinesla jako blesk z čistého nebe hokej se vší parádou. Se změnou herního systému, kdy se oproti běžné praxi základních skupin týmy vrhly do základní fáze, ve které odehrály šest zápasů se šesti různými soupeři, s poměrně kontroverzními pravidly významně ovlivňujícími přesilové hry, pak CHL začala rezonovat hokejovým světem.

Zažili jsme mnoho skvělých zápasů a drželi jsme palce českým a slovenským týmům. Všechna čest vítkovické Rideře, která v soutěži zanechala výraznou stopu a dostala se až do semifinále, kde na dalekém severu výrazně potrápila pozdějšího finalistu. Odvysílali jsme řadu špičkových utkání a měli možnost porovnávat úrovně nejlepších soutěží v Evropě. Až jsme došli k poslední, té nejdůležitější, otázce. Kdo se stane vítězem? Švýcarská Ženeva…nebo švédská Skelleftea?

Dnešní finále je každopádně příslibem špičkové podívané a reklamou na evropský klubový hokej. Potkají se symbolicky zástupci dvou nejlepších evropských soutěží a už jen fakt, že se uskuteční na švýcarské půdě, tedy de-facto v domově samotné soutěže a v zemi, kde se na hokej opravdu chodí,  je pro propagaci CHL zásadní. Ostatně ženevské finále bylo vyprodané během pouhých tří minut.

V neposlední řadě je nutné konstatovat, že oba finalisté si svou účast absolutně zaslouží a jsou v podstatě těmi nejideálnějšími celky. Ženeva získala v minulé sezóně svůj historicky první titul, na který tahle slavná organizace čekala předlouhých 118 let. Herní styl je ideální kombinací zámořského vlivu, který přináší kanadský kouč Jan Cadieaux a pět zámořských hokejistů v sestavě a špičkové evropské kvality reprezentované Finy Valtterim Filppulou, členem Tripple gold clubu, skvělými střelci Teemu Hartikainenem, Sakari Manninenem či kreativním bekem Vatanenem. Je to ideální koktejl, který už má zkušenosti s velkými finálovými boji. Na druhé straně Skellftea, momentálně jeden z nejlepších týmů Evropy. Bez velkých hvězd, ale s hráči, kteří pro svůj tým dýchají.

Osobně Skellefteu považuji za favorita, který je herně vyspělejší, má lépe propracovanou obranu a má lepšího brankáře. Pro Servette zase hraje vyprodané domácí prostředí a obrovská euforie.

Jedno je jisté, dnes nás čeká od 19:30 na Sport2 špičkový zápas.

                                                                                                                                                                                                                                                     Ondřej Voršilka