Házenkářská Liga mistrů v poločase

2017. 03. 15. 20:16    
Čas čtení: 2 minuta

15. 3. 2017 – Prestižní házenskářská Liga mistrů má za sebou úvodní část sezóny 2016/17 – boje ve skupinách.

Atraktivní model soutěže dává po první části šanci oddych dvěma vítězům základních skupin A a B – Barceloně a Vardaru. Zatímco u Barcelony se dá říci, že přímý postup do čtvrtfinále se očekával, byť měl španělský klub velkého soupeře v celku PSG, v případě Vardaru se dá říci, že jde svým způsobem o překvapení, neboť odborníci dávali před začátkem soutěže větší šanci buď obhájcům trofeje polskému celku Kielce nebo maďarskému Veszpremu.

Dle očekávání si v baráži skupin C a D vybojovali účast v osmifinále hráči dvou francouzských klubů Nantes a Montpellier. V té souvislosti je nutno ocenit výkony slovenského šampiona z Pre-šova, který ve skupině C sehrál několik velmi kvalitních zápasů s cennými skalpy zvučných soupeřů a nakonec zůstal jen dva body za do baráže postupujícím týmem La Rioja.

Závěrečné březnové dny přinesou osmifinalové souboje, hrané k.o. systémem doma – venku.
Jednotlivé dvojice soupeřů jsou velmi zajímavé a slibují výbornou podívanou, ve dvou případech i dvě derby celků z jedné země.

Nantes – PSG, duel dvou gigantů, kteří vládnou francouzské nejvyšší soutěži bude mít favorita – tým z francouzské metropole, který by chtěl letos konečně zúročit hvězdná jména v sestavě v podobě vítězství v celé soutěži – ostatně výkon proti THW Kiel, kdy hráči svého soupeře v posledním kole základní části doslova smetli, tomu napovídal.

Kiel – Lowen, souboj aktuálně druhého a třetího celku bundesligy, nemá vyloženého favorita a zřejmě rozhodne momentální forma největších opor – jejich forma nebyla v posledních duelech právě top. To ale neznamená, že by tento duel postrádal přitažlivost, ba právě naopak.

Zagreb – Veszprem – favoritem je rozhodně maďarský tým, který si dělá ambice na Final four a v posledních zápasech potvrdil nárůst formy – rozstřílel se Ilič, chytil se Alilovič, vrátil se Palmarson.

Brest – Flensburg – i tato dvojice má papírového favorita a to v bundesligovém celku, i když ani on v posledním kole základní části nepřesvědčil, nicméně má v kádru řadu ostrílených madadorů, kteří dokáží zvládat vypjaté zápasy. Jiný výsledek než jeho postup by byl překvapením, byť v základní skupině dokázal Brest porazit Lowen, Szeged i Vardar.

Silkeborg – Szeged – i tady by byl postup sympatického dánského celku celku, který si vybojoval postup až v posledním kole na úkor polského Plocku asi překvapením. Tým bez velkých hvězd ale šlape a tak to nebude mít “nadnárodní mix” Szegedu rozhodně jednoduché. Ale přece jen forma Siery, Kallmana,Balogha i Skubeho je v tuto chvíli dobrá.

Montpellier – Kielce – role polského obhájce trofeje nebude jednoduchá, protože bude pod velkým tlakem, navíc řada hráčů nemá ideální formu. Podaří se jí Dujšebajevovi u ostřílených kozáků pře-ce jen vyladit anebo se ukáže, že síla francozských spojek Grebilla a Porta a Slovince Dolenece je přece jen momentálně větší?

Rozhodně si nenechte tyto osmifinalové zápasy ujít – mnohé z nich Vám nabídnou i naše kanály SPORT 1 a SPORT 2.

Jan Slepička