Cristina Neaguová pokořila další střelecký milník

2024. 02. 22. 13:55    
Čas čtení: 2 minuta

22.2.2024 – V závěrečném kole skupinové fáze Ligy mistryň jsme se dočkali dalšího zápisu do házenkářské historie v podání hrající legendy Cristiny Neaguové. Pětatřicetiletá Rumunka v zápase proti Odense překonala hranici 1100 gólů v Champions League a do své bohaté sbírky rekordů a významných ocenění přidala další mimořádný počin.

Levá spojka CSM Bukurešť měla před zápasem v Odense na svém kontě 1094 gólů a díky sedmi trefám se jako druhá žena dostala přes 1100 gólů v této soutěži. Historicky nejlepší střelkyní je s počtem 1133 branek Černohorka Jovanka Radičevičová, která momentálně působí v Krimu Mercator. Neaguová byla nejlepší střelkyní zápasu, nicméně ani její výkon nezabránil porážce 25:29. Bukurešť nakonec v tabulce A skupiny obsadila pátou příčku a v prvním kole play – off narazí právě na Krim Mercator, takže uvidíme vzájemný souboj dvou nejlepších střelkyň v historii soutěže. V aktuální sezóně je zatím Neaguová s dvaasedmdesáti góly na jedenáctém místě v tabulce střelkyň, Radičevičová dala o dvanáct gólů méně a patří jí dvacátá druhá pozice.

Neaguová, která byla hned třikrát nejlepší střelkyní sezóny Champions League(2015,2018,2022), by dozajista měla gólů na svém kariérním kontě ještě mnohem víc, nebýt tří poměrně komplikovaných operací, po kterých vždy následovala dlouhá pauza. Rumunská reprezentantka tak v Lize mistryň odehrála o čtyři sezóny méně než Jovanka Radičevičová. Nicméně Neaguová s věkem rozhodně neubírá a v posledních třech sezónách se vždy dostala přes sto gólovou hranici a osobní maximum si vytvořila v minulé sezóně, kdy zaznamenala 118 gólů a s Markétou Jeřábkovou se podělila o druhé místo mezi nejlepšími střelkyněmi.

Neaguová bývá často označována za nejlepší hráčku historie a posbírala celou řadu individuálních ocenění. Byla 4x vyhlášena nejlepší hráčkou světa a hned 7x byla v sezónním All – Star týmu Champions League. Na klubové úrovni triumfovala v CHL jednou, v roce 2015 s Budučností Podgorica, dvakrát skončila jako poražená finalistka a třetí místo brala celkem čtyřikrát. Řadu let je Neaguová také největší hvězdou rumunské reprezentace, se kterou vybojovala bronz na ME v roce 2010 a také na MS 2015. Na obou těchto medailových šampionátech byla pětatřicetiletá rodačka z Bukurešti nejlepší střelkyní turnaje.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Zdeněk Rom