Házenkářská Evropská liga míří do play – off

2024. 03. 07. 19:46    
Čas čtení: < 1 minuta

7.3.2024 – Druhá nejvýznamnější evropská klubová soutěž má za sebou skupinovou fázi sezóny. Po podzimních základních skupinách se po skončení evropského šampionátu v Německu odehrály čtyři kola nadstavbové části. Celkem šestnáct týmů rozdělených do čtyř skupin bojovalo o dvanáct vstupenek do vyřazovací fáze. Vítězné týmy postoupily přímo do čtvrtfinále. Celky na druhých a třetích místech čeká první kolo play – off.

Letošní formát Evropské ligy doznal drobných změn. Některé týmy musely sehrát kvalifikaci a následně se hrálo v osmi základních skupinách po čtyřech. První dva celky postoupily do nadstavbové fáze, kde sehrály další čtyři zápasy. Z výsledků v základních skupinách překvapilo vyřazení Benfiky Lisabon, vítěze EL z roku 2022. Už v základní skupině skončil i loňský účastník Ligy mistrů, norský Elverum a po pěti porážkách nepostoupil také jediný slovenský zástupce z Povážské Bystrice.

V nadstavbové části vypadly čtyři papírově nejslabší týmy v každé skupině, i když srbská Vojvodina byla od postupu jediný gól, který ji chyběl v závěrečném zápase proti Kadettenu Schaffhausen. Kromě úřadujícího srbského mistra vypadly také polské Zabrze, rumunská Constanta a slovinské Velenje. Už před závěrečným kolem bylo jasno o třech přímých postupujících do čtvrtfinále. Nejdramatičtější tak byla druhá skupina, kde se průběžně vedoucí RK Nexe nakonec propadlo až na třetí pozici. Prvnímu kolu play – off se tedy vyhnou: Nantes, Skjern, Flensburg a Sporting, který dokázal dvakrát porazit aktuálního lídra Bundesligy Füchse Berlin.

Dvojice pro první kolo vyřazovací fáze mají tuto podobu:

RK Nexe  –  Rhein – Neckar Löwen

Hannover – Sävehof

Dinamo Bukurešť – Silkeborg

Kadetten Schaffhausen – Füchse Berlin

První zápasy play – off se budou hrát v úterý 26. března, odvety jsou na programu o týden později.

Zdeněk Rom