V Lize mistrů už známe účastníky vyřazovací fáze

2024. 03. 14. 14:50    
Čas čtení: 2 minuta

14.3.2024 – Minulý týden skončily zápasy v základních slupinách házenkářské Ligy mistrů. Známe tedy všech dvanáct postupujících, kteří si zajistili místo ve vyřazovacích bojích a kteří budou bojovat o účast ve Final Four, které se bude hrát 8. a 9. června v Kolíně nad Rýnem.

Po základních skupinách skončila sezóna pro čtyři týmy. Celje a Pelister potvrdily předsezónní předpoklady a neuhrály ani bod. Ve svých skupinách tak obsadily poslední příčky. Ve skupině B se nakonec do play – off neprotlačilo Porto, které v posledním kole, v přímém souboji o šestou příčku, prohrálo o gól v Plocku. V A skupině se do play – off nevešel ambiciózní Kolstad. Norský celek před touto sezónou intenzivně posiloval a přivedl řadu hvězd v čele se Sanderem Sagosenem. Očekávalo se, že by Kolstad mohl být „černým koněm“ soutěže, ale po nadějném začátku přišla série porážek a konečná sedmá příčka ve skupině A.

První dva celky z každé skupiny míří rovnou do čtvrtfinále. Ve skupině A se na prvních dvou příčkách udržely Kiel a Aalborg, které se na těchto pozicích pohybovaly většinu sezóny. V B skupině se o přímý postup mezi elitní osmičku sváděl boj mezi trojicí Barcelona, Magdeburg a Veszprém. Rozhodovalo se až v posledním kole, kdy Magdeburg vyhrál ve Veszprému a doplnil tak Barcelonu, která už měla jistotu postupu před posledním duelem. Úřadující šampión z Magdeburgu sice prohrál úvodní dva duely v sezóně, ale pak si připsal dvanáct výher v řadě a stal se nejúspěšnějším týmem v základních skupinách.

Ve skupinové fázi příjemně překvapil Záhřeb, který získal čtrnáct bodů a měl nejnižší počet inkasovaných branek ze všech šestnácti týmů. Naopak za očekáváním zůstaly Kielce, finalista posledních dvou ročníků, které vyhrály pouze šest zápasů a v A skupině obsadily konečnou čtvrtou příčku.

Dvojice pro první kolo vyřazovací fáze mají tuto podobu:

Plock  – PSG

Szeged – Veszprém

GOG – Kielce

Záhřeb – Montpellier

První zápasy play – off se budou hrát 27. a 28. března, odvety jsou na programu o týden později.

                                                                                                                                                                                                                                                            Zdeněk Rom