Kolstadu to na první pokus v Champions League nevyšlo

2024. 03. 28. 13:51    
Čas čtení: 2 minuta

Getty Images

28. 3. 2024 – Už tento týden začíná vyřazovací fáze házenkářské Ligy mistrů. Mezi dvanáctkou postupujících chybí norský Kolstad, o kterém se před začátkem sezóny hodně diskutovalo. Kolstad byl dokonce pasován do role jednoho z favoritů na přímý postup do čtvrtfinále. Nakonec však úřadující norský mistr obsadil ve skupině A až sedmou příčku a letošní účast v Champions League tak pro něj předčasně skončila už před branami play – off.  

Norská mužská házenkářská reprezentace se v posledních letech etablovala mezi užší světovou elitou, čehož jsou důkazem dvě stříbrné medaile z MS ( 2017, 2019) a bronz z ME v roce 2020. Vznikla tak myšlenka pozvednout také norskou klubovou házenou. Elverum se sice v posledních letech objevoval v Lize mistrů, ale bez valných úspěchů. Norové tak chtěli mužskou klubovou házenou přiblížit ženské složce, kde Vipers Kristiansand ovládl poslední tři ročníky Ligy mistryň.

V norském Kolstadu, klubu z předměstí Trondheimu, se před dvěma lety začal rodit projekt, jehož cílem bylo vytvořit konkurenceschopný tým, který bude bojovat o nejvyšší příčky v elitní evropské soutěži. V roce 2022 Kolstad angažoval trenéra Christiana Bergeno, který se kvůli tomu vzdal místa u norské reprezentace, kterou přivedl ke třem medailím na vrcholných akcích. Kolstad sice ještě v sezńě 2021/2022 nevyhrál domácí soutěž, ale z pozice čtvrtfinalisty se kvalifikoval do evropské ligy. Tým před sezónou 2022/2023 posílil a chtěl uspět doma i v Evropě. Cíl byl naplněn pouze z poloviny. Na domácí scéně Kolstad ovládl ligu i pohár, obojí poprvé v historii klubu, ale v Evropské lize vypadl ve druhém kvalifikačním kole se španělským Irunem. Nicméně pro sezónu 2023/2024 si Kolstad zajistil vstupenku do Ligy mistrů.

Kolstad nechtěl nic ponechat náhodě a svůj kádr před touto sezónou vyšperkoval o tři elitní norské reprezentanty v čele s megastar Sanderem Sagosenem, který přišel z Kielu. Kromě něj dorazili také Magnul Abelvik Rod a Goran Sogard Johannessen. Na soupisce Kolstadu tak zůstal jediný cizinec, Islanďan Sigvaldi Gudjónsson, který byl kapitánem týmu.

Úvod sezóny v Champions League byl vcelku zdařilý. V první polovině sezóny zaznamenal Kolstad čtyři výhry, když dokázal porazit i silné týmy Kiel a PSG, ale druhá polovina sezóny se norskému celku nevydařila a po sérii pěti porážek v řadě už před posledním duelem proti neškodnému Pelisteru bylo jasné, že v této sezóně se Kolstad do play – off neprobojuje. V týmu nefungovala ideální chemie a norští reprezentanti se nepotkali s ideální formou, což se ukázalo i na evropském šampionátu, kde norská reprezentace zůstala výsledky i výkony za očekáváním. Kolstad sice obhájit triumfy v domácí lize i v poháru, ale na úspěch v Evropě si bude muset minimálně jednu sezónu ještě počkat. V týmu po sezóně s určitostí končí Magnus Abelvik Rod, který míří do Szegedu. Další změny v kádru zatím vedení neoznámilo.

                                                                                                                                                                                                                                                         Zdeněk Rom