Užíváme si nabitý házenkářský týden

2024. 04. 03. 18:43    
Čas čtení: 2 minuta

3. 4.2024 – V tomto týdnu házenkářským příznivcům nedáme vydechnout. Diváci se mohou těšit na přenosy z Evropské ligy, Ligy mistrů a také na kvalifikaci o evropský šampionát.    

V házenkářských evropských soutěžích probíhají zápasy ve vyřazovací fázi. V ženské Evropské lize známe složení Final Four, v Lize mistryň už proběhlo první kolo play -off a osmička týmů se připravuje na souboje o elitní čtyřku. Muži jsou o trochu pozadu a v tomto týdnu budou hrát odvety prvního kola play – off.

V Evropské lize si do odvety z prvního kola přivezli výhry obhájce titulu Füchse Berlín a další německý tým Rhein Neckar Löwen. Oba německé kluby by tak v domácích odvetách měly potvrdit postup do čtvrtfinále. Větší drama se očekává ve zbývajících dvou zápasech, SIlkeborg – Dinamo Bukurešť a Sävehof – Hannover, kde budou domácí týmy dohánět ztrátu z prvního duelu.

V Lize mistrů slibuje nejdramatičtější podívanou odveta mezi Montpellier a Záhřebem, protože první zápas v Záhřebu skončil nerozhodně 27:27. Ve zbývajících třech duelech prvního kola dominovali favorité a do domácích odvet si přivezli výrazný náskok. PSG vyhrálo v Plocku o čtyři góly, Veszprém v Szegedu o sedm a Kielce v Odense porazilo GOG dokonce o osm branek.

V tomto týdnu se bude hrát také ženská kvalifikace o EURO 2024. Slovenské reprezentantky jsou zatím po čtyřech odehraných zápasech ve druhé kvalifikační skupině na třetím místě. Nutně tedy potřebují bodovat proti Izraeli i proti Ukrajině. V prvním zápase Slovensko Izrael přehrálo poměrem 31:22 a připsalo si dosud jedinou výhru v kvalifikaci. S Ukrajinou na podzim Slovenky padly 20:25.

České reprezentantky mají kvalifikaci rozehranou lépe, a i přes dvě porážky se silným Nizozemskem se drží ve třetí skupině na druhé pozici. Ve čtvrtečním utkání ve Finsku by tak měl český tým učinit další krok k postupu. Na podzim ve Zlíně skončil zápas jasnou výhrou české reprezentace a také tentokrát se očekává výrazné vítězství našich házenkářek. Finsko ještě v dosavadních čtyřech zápasech nezískalo ani bod. Český tým kvalifikaci uzavře v neděli domácím zápasem proti Portugalsku. Z každé skupiny postupují přímo na šampionát první dva celky, které doplní nejlepší čtyři týmy ze třetích míst.

Náš „házenkářský“ vysílací plán má tuto podobu:

Středa:

17:00 Füchse Berlín – Schaffhausen (Sport 1) – Evropská liga

18:45 Kielce – GOG (Sport 1) – Liga mistrů

Čtvrtek:

14:45 Montpellier – Záhřeb (Sport 1) – Liga mistrů

16:30 Izrael – Slovensko (Sport 1) – kvalifikace o EURO 2024

17:30 Finsko – Česko (Sport 2) – kvalifikace o EURO 2024

18:45 Veszprém – Szeged (Sport 1) – Liga mistrů

20:45 PSG – Plock (Sport 1) – Liga mistrů

Neděle:

20:30 Slovensko – Ukrajina (Sport 2) – kvalifikace o EURO 2024

                                                                                                                                                                                                                                                                    Zdeněk Rom