BLOG Jana Charouze: Je “politická korektnost” zabijákem motorsportu?

2015. 04. 21. 08:56    
Čas čtení: 2 minuta

21.4. 2015 – Velká cena Bahrainu je za námi a poskytla nám opravdu zajímavou show. Lewis Hamilton sice opět vyhrál stylem start-cíl, ale s ohledem na výkony, které předváděl v kvalifikaci, se tomu ani nedá divit. Překvapením závodu byl Kimi Räikkönen, který díky alternativní strategii (soft-medium-soft) dokázal vybojovat druhé místo. Nicu Rosbergovi sice odešly v závěrečném kole brzdy, ale myslím, že i bez toho by se Fin bez větších problémů dokázal dostat před něj. Sebastian Vettel pod nátlakem Nica Rosberga provedl školáckou chybu, která ho stála podium a cenné body do šampionátu. V nájezdu na cílovou rovinku vyjel mimo trať a poškodil si tak přední křídlo. Musel si pak udělat zastávku navíc, která ho posunula za Valtteriho Bottase a ten ho za sebou velmi statečně udržel až do konce závodu.

V tomto článku bych chtěl ale řešit trošku něco jiného. Bernie si stěžuje, že sledovanost F1 globálně klesá a vypadá to, že všechny pokusy o zlepšení jsou marné. Důvodů, proč tomu tak je, jsou mraky, ale já bych se rád zaměřil na jeden konkrétní.

Když Lewis Hamilton vyhrál v Číně a postříkal všechny okolo svým šampaňských, nějaký šikovný fotograf zachytil lehce pokroucenou a zamračenou tvář jedné z hostesek. Ze scénky, které se odehrávaly v podstatě po každé grand prix za posledních pár desítek let, se najednou stala aféra světového formátu. Hrdina a vítěz závodu byl označen médii za „ostudu národa“ a „šovinistickým prasetem“. Že prý svým činem slečnu hluboce ponížil a dehumanizoval a měl by se stydět. Nakonec se po pár dnech slečna Liu Siying sama ozvala, že to tak zlé prý vůbec nebylo, a že tedy uražená není, ale to už pak nikoho moc nezajímalo. To jsme jako diváci opravdu tak citliví a uráží nás jakákoliv politická nekorektnost? Nebo je to prostě moderní, snažit se nachytat chudáka, který udělá něco, co by se mohlo někoho dotknout?

Já chci vidět emoce. Chci slyšet jak Rosberg říká: „tak tohle jsem pos…!“. Chci vidět, jak dá po závodě Maldonado pěstí Buttonovi za to, že ho vyrazil. Chci vidět Jamese Hunta, jak dorazí na start s lehkou kocovinou, cigárem v koutku úsměvu a se dvěma holkama, každou z jedné strany. Ok, možná trošku přeháním, ale vy byste na to nekoukali? Nebylo by to lepší, než poslouchat ty naučené, politicky korektní fráze a trestat jakoukoliv odchylku od neutrálnosti?

Formuli 1 a sportu obecně začínají scházet osobnosti. Ne proto, že by tam nebyly, ale proto, že jsou uměle potlačované. A my se musíme sami sebe zeptat – opravdu to tak chceme?

Jan Charouz