Čeká nás první Final Four letošní sezóny

2024. 05. 10. 08:08    
Čas čtení: 2 minuta

10. 5. 2024 – Čtyři ze šesti evropských házenkářských pohárů (3x ženy, 3x muži) zakončují sezónu atraktivními souboji ve formátu Final Four. První vrchol letošní sezóny v podobě Final Four Evropské ligy žen se uskuteční o nadcházejícím víkendu v rakouském Grazu. V sobotních semifinálových duelech nás čekají zápasy: Storhamar – Nantes a Gloria Bistrita – Dunarea Braila.

Evropská liga žen se v letošní sezóně hrála podle stejného formátu jako v minulém ročníku. Po dvou podzimních kvalifikačních kolech následovala skupinová fáze, kde bylo šestnáct týmů rozděleno do čtyř skupin po čtyřech. První dva celky z každé skupiny následně prošly do čtvrtfinále. V soutěži byl také jeden český zástupce, Baník Most, ale nejlepší český tým posledních let nepostoupil po vyřazení v kvalifikaci od francouzského Chambray do skupinové fáze.

Ze čtvrtfinále se podařilo postoupit hned dvěma rumunským týmům – Braila a Gloria Bistrita, které doplní francouzské Nantes a norský Storhamar. V Evropské lize žen se bude hrát závěr sezóny systémem Final Four teprve počtvrté. Nantes je jediným týmem, který si Final Four EL už zahrálo. Před třemi lety francouzský celek dokonce celou soutěž ovládl po finálové výhře nad Siófokem. Zbylé tři týmy budou mít v Grazu premiéru. Zatímco Storhamar bude vůbec prvním norským týmem ve FF EL, tak dva rumunské týmy mohou navázat na Minaur Baia Mare, které hrálo FF EL v ročnících 2020/2021 a 2021/2022.

Všechny čtyři týmy byly ve čtvrtfinále dominantní a vyhrály zápasy venku i doma. Mírným favoritem Final Four by mohla být Gloria Bistrita, která jako jediná ze všech týmů v letošním ročníku ještě neprohrála a dokázala ve skupině zvítězit i na horké půdě v Nantes. Hlavní hvězdou a nejlepší střelkyní Glorie je rumunská reprezentantka Cristina Laslová, která ve čtvrtfinále zaznamenala sedmnáct branek a také v Grazu na ní bude trenér Florentin Pera hodně spoléhat.

Kompletní program závěrečného víkendu Evropské ligy žen odvysíláme na kanálu SPORT 2

Sobota 11.5.2024:

15:00 CS Gloria – HC Dunarea Braila (Sport 2, živě)

18:00 Storhamar – Nantes (Sport 2, živě)

Neděle 12.5.2024:

15:00 zápas o bronz (Sport 2, živě)

18:00 finále (Sport 2, živě)

                                                                                                                                                                                                   Zdeněk Rom