Al Qadsiah FC je zpět v Saudi Premier League

2024. 05. 16. 08:50    
Čas čtení: 2 minuta

Getty Images/Ilustrační foto

16. 5. 2024 – Saúdský fotbalový klub Al-Qadsiah FC se jako první kvalifikoval do nejvyšší saúdskoarabské soutěže. Klub, který sídlí ve městě Chobar na východním pobřeží Saúdské Arábie, má dlouhou historii a jeho návrat do nejvyšší soutěže znamená novou éru a velké ambice.

Cesta do Saudi Premier League nebyla jednoduchá. Al-Qadsiah FC musel překonat řadu kvalitních soupeřů ve druhé lize. Tvrdá práce se však vyplatila, a tým se po čtyřech letech absence opět vrací mezi elitu. Navíc to zvládli s předstihem a to tři kola před koncem.

Hlavním strůjcem postupu je španělský trenér Michel, jehož celé jméno je José Miguel González Martín del Campo. Klub Michela angažoval 27. 10. 2023 a od té doby se cesta za postupem vydala tím správným směrem. Michel, bývalý španělský reprezentant a úspěšný trenér s bohatými zkušenostmi, přináší klubu cenné taktické znalosti a profesionální přístup.

Michel má za sebou úspěšnou kariéru v nejlepších evropských ligách jako hráč i jako trenér. Před příchodem do Saúdské Arábie vedl řadu klubů v Evropě i mimo ní, včetně týmů jako Olympiakos, Sevilla, Marseille či Málaga. Jako trenér je známý svou schopností motivovat hráče, efektivně komunikovat a adaptovat taktiku na základě soupeře.

Co se hráčů týče, tak za hlavní hvězdy týmu platí dva útočníci – Mbaye Diagne a Luciano Vietto. Senegalec Diagne je nejlepším střelcem soutěže, když ve 30 zápasech nasázel 21 gólů. Argentinec  Vietto je v těsném závěsu. Ve 31 zápasech dál 17 gólů a aktuálně mu patří druhé místo v tabulce střelců v celé soutěži.

Pro nadcházející sezónu bude mít Al-Qadsiah FC několik klíčových cílů. Především bude chtít stabilizovat svou pozici v nejvyšší lize a vybudovat konkurenceschopný tým, který by mohl bojovat o nejvyšší příčky. K tomu bude klíčové vhodně posílit kádr. Sympatické na Al-Qadsiah FC je, že klub klade důraz na rozvoj mladých talentů, což by jim mělo zajistit udržitelný úspěch do budoucna.

                                                                                                                                                                                         Mirek Dušek