Sledujte losování CHL pro sezónu 2024/2025 na Sport1

2024. 05. 21. 07:25    
Čas čtení: 2 minuta
CHL

21. 5. 2024 – Již tuto středu 22. 5. od 17:00 proběhne v dějišti světového šampionátu v Praze losování nové sezóny hokejové Ligy mistrů CHL. Přímým přenosem ho můžete sledovat na stanici Sport1. Pojďme si připomenout, jak samotné losování probíhá

Pro rozlosování regulérní sezóny jsou týmy rozděleny do čtyř výkonnostních košů, z nichž každý obsahuje šest týmů. Nasazení závisí na úspěších týmů v jejich národních ligách a na umístění příslušné ligy v žebříčku CHL. V prvním koši jsou tak vítězové jednotlivých lig (českým zástupcem je Třinec). Ve druhém koši jsou vítězové základních částí (českým zástupcem jsou Pardubice). Ve třetím koši jsou druhé týmy po základní části (českým zástupcem je Sparta). Ve čtvrtém koši jsou divoké karty, týmy z výkonnostně nižších lig (Polsko, Francie, Norsko atd.). Každý tým je poté vylosován proti šesti soupeřům, přičemž z každého zbývajícího koše jsou nalosováni dva soupeři. Každý tým dostane tři různé soupeře na domácí zápasy a tři různé soupeře na venkovní duely. Výsledky v základní části se sčítají a vytvoří celkové pořadí (1. až 24. místo). Za vítězství se udělují tři body, pokud zápas dospěje do prodloužení nebo rozstřelu, týmy si body rozdělí v poměru 2:1.

Playoff začíná osmifinále a všechna kola kromě finále se budou hrát ve dvou zápasech (doma a venku) s celkovým součtem bodů v jednotlivých sériích. Týmy proti sobě stojí na základě celkového pořadí základní části (1. vs. 16., 2. vs. 15. atd.).

Šest „akcionářských lig“ obsadilo 18 míst a týmy se kvalifikují na základě sportovních zásluh podle následujících kritérií:

1. Národní šampioni
2. Vítězové základní části
3. Druhé týmy po základní části
4. Třetí týmy po základní části

Úřadující šampioni CHL (Ženeva) se automaticky kvalifikují pro další sezónu CHL, což jejich lize uděluje další kvalifikační místo. Minimální počet zúčastněných zemí je stanoven na 11, a proto je součástí CHL pět týmů s divokou kartou z Challenger League.

Přidělování divokých karet podléhá schválení představenstva pro každou sezónu.

                                                                                                                                                                                          redakce/onv/