Přátelák s nádechem mistrovství Evropy

2024. 06. 07. 12:16    
Čas čtení: 2 minuta

7. 6. 2024 – V sobotu 8. června se v rámci přípravy na nadcházející mistrovství Evropy v přátelském duelu utkají Portugalsko a Chorvatsko. Zápas se odehraje na Estádio Nacional do Jamor (Lisabon – Oeiras) kam se vejde bezmála 38.000 diváků.

Oba týmy mají za sebou bohatou historii na evropském šampionátu.

Portugalsko

Portugalská reprezentace se zúčastnila mistrovství Evropy celkem 8krát, poprvé v roce 1984. Jejich největší úspěch přišel v roce 2016, kdy vyhráli celý turnaj, když ve finále porazili Francii 1:0 po prodloužení. Kromě toho se Portugalsko dostalo do finále také v roce 2004, ale podlehlo Řecku. Portugalsko je známé svým ofenzivním stylem hry a disponuje mnoha hvězdnými hráči, jako je například Cristiano Ronaldo, který je jedním z nejlepších střelců v historii mezinárodního fotbalu.

Na nadcházejícím ME je Portugalsko ve skupině F a postupně se utká s Českem, Tureckem a Gruzií.

Chorvatsko

Chorvatsko je mladší účastník evropských šampionátů, než je Portugalsko, neboť poprvé se účastnilo až po osamostatnění od Jugoslávie po roce 1991. Od té doby se zúčastnilo mistrovství Evropy 6krát, přičemž jejich nejlepší výsledek přišel v roce 1996 a 2008, kdy se dostali do čtvrtfinále. Chorvatský tým je známý svou technickou dovedností a silnou záložní linií, kterou vede hvězdný Luka Modrić.

Na nadcházejícím ME je Chorvatsko ve skupině B a postupně se utká se Španělskem, Albánií a Itálií.

Vzájemné zápasy

Historicky má Portugalsko nad Chorvatskem jasnou převahu. Z celkem sedmi odehraných zápasů Portugalsko vyhrálo šest a pouze jednou zápas skončil remízou. Chorvatsko nikdy neporazilo Portugalsko, což dodává portugalskému týmu psychologickou výhodu.

Některé z nejvýznamnějších zápasů mezi těmito dvěma týmy:

EURO 1996: Portugalsko zvítězilo 3:0 v základní skupině.

EURO 2016: V osmifinále zvítězilo Portugalsko 1:0 po prodloužení.

Liga národů 2020: Portugalsko zvítězilo 4:1 a 3:2 v obou zápasech.

Přátelské utkání mezi Portugalskem a Chorvatskem bude skvělou příležitostí vidět, jak jsou oba týmy připravené na nadcházející mistrovství Evropy.  Fanoušci mohou očekávat napínavý zápas plný kvalitního fotbalu a individuálních hvězdných výkonů.

Zápas Vám nabídneme od 18:30 živě na Sport 1.

                                                                                                                                                                                     autor: Mirek Dušek