Stříbrné loučení Mikkela Hansena

2024. 06. 21. 08:00    
Čas čtení: 3 minuta

Getty Images

21. 6. 2024 – Letošní léto bude v házenkářské komunitě ve znamení loučení dvou největších  házenkářských legend uplynulých dvou dekád. Konec svých veleúspěšných kariér ohlásili Nikola Karabatič a Mikkel Hansen. Zatímco francouzský reprezentant ohlásil odchod do házenkářského důchodu už během letní přípravy, Hansen přišel s ohlášením v průběhu sezóny. Obě hvězdy se pochopitelně chtěli loučit ziskem nějaké trofeje. Čtyřicetiletý Karabatič už má částečně splněno, když získal zlato na svém posledním EURU v Německu, kde Francie přehrála Hansenovo Dánsko 33:31 po prodloužení. Hansen si chtěl spravit chuť v Lize mistrů, ale tahle trofej pro hráče s typickou čelenkou zůstala nakonec zapovězena.  Příběh o tom, jak Mikkel Hansen marně dobýval vítězství v Lize mistrů, by vydal na knihu. Dánský ostrostřelec byl několikrát velmi blízko, ale poslední krok se mu učinit nepodařilo a tak ve výčtu úspěchů bude kolonka zlato z Champions League, snad jako jediná, prázdná.

Mikkel Hansen má jedenáct medailí z velkých reprezentačních akcí. Zlato získal na LOH v Riu v roce 2016. Tři tituly mistra světa si připsal v letech 2019,2021 a 2023. Evropský šampionát s národním týmem ovládl v roce 2012. Syn bývalého dánského reprezentanta Flemminga Hansena posbíral také řadu individuálních ocenění: Šestkrát byl vyhlášen nejlepším házenkářem planety, dvakrát byl nejlepším střelcem Ligy mistrů(2012,2016), k tomu nespočet nominací do all- star týmů na velkých akcích, kde také pravidelně získával ocenění pro nejlepšího střelce a nejužitečnější hráče.

Na klubové úrovni má dvanáct titulů z národních ligových soutěží. Pravidelně nastupoval také v nejprestižnější evropské klubové soutěži, Lize mistrů, kde odkroutil celkem šestnáct sezón. Přestože se pravidelně dostával do závěrečné fáze, tak titul z toho nikdy nebyl.

První neúspěšné finále odehrál v roce 2010 v dresu Barcelony, kdy ještě v týmu nehrál tak významnou roli. Barca prohrála s Kielem, který k triumfu dotáhl jedenácti góly Filip Jícha. Také Kodaň, kde strávil další dvě sezóny, dovedl do Final Four v roce 2012. Tentokrát z toho byl bronz. Pak následovalo desetileté působení v PSG, kdy nejvyšší příčky atakoval opakovaně. S Nikolou Karabatičem v roli spoluhráče si s Paříží zahrál Final Four pětkrát, ale bylo z toho „pouze“ jedno stříbro a čtyři bronzy. Hlavně finálová porážka 24:23 s Vardarem v roce 2017 byla hodně smolná, protože PSG přišlo o titul až v posledních sekundách. Poslední dvě sezóny kariéry odehrál Hansen v Aalborgu. Vloni na jaře měl po mistrovství světa zdravotní problémy a jeho absence měla vliv na to, že Aalborg vypadl v Lize mistrů už v play – off. V letošní sezóně byl relativně fit. Sice už nehrál tak dominantní roli, ale přesto nasázel 81 gólů, byl druhým nejlepším střelcem a pomohl Aalborgu do finále proti Barceloně. S jedenáctinásobným vítězem Ligy mistrů byl duel těsný od začátku do konce. Hansen ukázal svoji genialitu hlavně při hře sedm na šest a s osmi góly byl také nejlepším střelcem týmu. Po šedesáti minutách Aalborg prohrával 30:31 a měl závěrečný volný hod, který dal Aalborgu naději na prodloužení.  K poslední střele se postavil pochopitelně Hansen a….. poslal míč do břevna. Hvězdný hráč tak zlatou tečku za svým působením v Lize mistrů nenapsal, přestože byl znovu tak blízko.

Přesto ještě jednu „placku“ do bohaté medailové sbírky může Hansen přidat na Letních olympijských hrách v Paříži, kde s Karabatičem prožijí společnou derniéru. Bylo by velkým překvapením, kdyby se ve finále olympijského turnaje oba ikoničtí borci nepostavili proti sobě. Tentokrát naposledy.

                                                                                                                                                                                       autor: Zdeněk Rom