Další legendární házenkář se rozloučí s kariérou

2024. 07. 04. 06:21    
Čas čtení: < 1 minuta

foto: Getty Images

4. 7. 2024 – Po té, co konec svých veleúspěšných kariér ohlásili Nikola Karabatič a Mikkel Hansen, oznámil konec také další házenkář světové úrovně.

Němec Steffen Weinhold, který se stal ikonou tohoto sportu, nedávno oznámil své rozhodnutí definitivně ukončit kariéru. Tento krok znamená konec jedné významné éry v německé (ale i světové) házené a je příležitostí k ohlédnutí za jeho impozantní cestou profesionálního sportovce.

Steffen Weinhold se narodil 19. července 1986 ve Fürthu. Od mládí projevoval výjimečný talent pro házenou a rychle se stal jedním z nejnadanějších hráčů své generace. S kariérou začal v klubu HC Erlangen, kde jeho dovednosti rychle přitáhly pozornost větších týmů.

Postupně si zahrál za HSG Nordhorn (2007-09), TV Großwallstadt (2009-12), SG Flensburg-Handewitt (2012-14). V roce 2014 udělal velký krok přestupem do THW Kiel, jednoho z nejprestižnějších házenkářských klubů na světě. S Kielem se Weinhold stal několikanásobným mistrem Německa a získal také titul v Lize mistrů (2020). A právě i v Kielu, po deseti letech strávených v tomto klubu, svoji skvělou kariéru ukončil.

Na mezinárodní úrovni se Weinhold zúčastnil několika významných turnajů. Největší úspěch zaznamenal v roce 2016, kdy s německou reprezentací vyhrál mistrovství Evropy. Byl také součástí týmu, který získal bronzovou medaili na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016. Za reprezentaci Německa odehrál v letech 2008-21 celkem 137 zápasů, ve kterých vstřelil 336 branek.

Weinhold byl známý svým vynikajícím čtením hry, tvrdou střelou a schopností hrát pod tlakem. Jeho přítomnost na hřišti vždy přinášela klid a sebevědomí celému týmu. Byl nejen vynikajícím hráčem, ale také vůdcem, který motivoval své spoluhráče k maximálním výkonům.

Po ukončení kariéry plánuje Weinhold věnovat více času své rodině a přemýšlí o možném zapojení do trenérské činnosti. Jeho bohaté zkušenosti a znalosti házené by byly neocenitelným přínosem pro jakýkoli tým.

autor: Mirek Dušek