Trest pro Ricciarda a netrest pro Verstappena. Další kontroverzní uvažování komisařů

2018. 03. 28. 09:34    
Čas čtení: 2 minuta

28. 3. 2018 – Daniel Ricciardo dostal penalizaci poklesu tří míst na startu svého domácího závodu za porušení pravidel v Austrálii. Max Verstappen také porušil pravidla. Na rozdíl od Verstappena ale potrestán nebyl. Jak je to možné?

Když ve druhém tréninku na GP Austrálie byly červenými vlajkami zastaveny jízdy, jezdci museli zvolnit a pomalým tempem se vrátit do boxů. Těsně před nimi Daniel Ricciardo, který před tím zvolnil o 175 km/h, přeci jen malinko překročil maximální povolenou rychlost pro ten případ určenou. FIA uznala, že pilot „výrazně zpomalil, nevystavil sebe ani nikoho nějakému nebezpečí a že si pilot počínal patřičně obezřetně“.

Přesto dostal Ricciardo trest poklesu tří míst na startu.

Max Verstappen v závodě pod žlutými vlajkami předjel Fernanda Alonsa, který zrovna vyjížděl z boxů. Bylo to velmi těsné. Verstappen byl napřed jen o desetinu sekundy. Komisaři z dat rozpoznali, že Verstappen porušil pravidla a donutili jej vrátit se zpátky za Alonsa.

Žádný trest ale Verstappen nedostal.

Pro názornou ukázku tyto dva případy během jediného závodního víkendu stačí. Stačí k tomu dokázat, že rozhodování sportovních komisařů vážně nemá nějakou pevnou logiku. FIA Ricciardovi ublížila, i když si počínal bezpečně. A bezpečné počínání je přesně to, co se od pilota při vyvěšení červených vlajek žádá. Ricciardo tak naplnil do puntíku duch a smysl této části pravidel. Přirozeně se tedy lidé ptají, proč sportovní komisaři nenasadili zdravý rozum a objektivně nesáhli k jinému trestu, který by Ricciarda nepoškodil pro závod ještě před jeho startem. Že prý neměli jinou volbu. Porušení pravidel bylo, a tak museli hříšníka potrestat.

Slepé úřednické rozhodování bez špetky schopnosti podívat se na situaci z širší perspektivy.

Proč ale tahle širší perspektiva najednou u rozhodování o Verstappenovi nechyběla? Oba případy, jak Verstappenův tak Ricciardův, mají společné to, že prohřešky byly absolutně marginální. U jednoho případu ale přihlédnout k okolnostem šlo, u dalšího nikoli.

Opravdu nešlo u Ricciarda rozhodnout jinak? Šlo. V tom je ten vtip. Šlo. Jenom někdo nechtěl.

Tomáš Richtr/gpf1.cz