Blíží se házenkářské Euro U18. Čeká nás maraton přímých přenosů na Sport1 a Sport2

2024. 08. 02. 13:58    
Čas čtení: 2 minuta

2. 8. 2024 – Od 7. do 18. srpna 2024 se v Černé Hoře koná 14. ročník Mistrovství Evropy v házené hráčů do 18 let. Turnaj hostí města Podgorica a zápasy se odehrají v arénách Bemax, Morača a Verde Complex.

Favorité turnaje

Mezi favority na celkové vítězství patří týmy Španělska a Německa, které dlouhodobě dominují v mládežnických kategoriích. Španělsko je obhájcem titulu z předchozího šampionátu, který se konal v roce 2022. K dalším silným týmům se řadí také Švédsko, Francie, či Dánsko, které mají vždy velmi silné juniorské výběry.

Česká reprezentace

Česká reprezentace byla nalosována do skupiny C, kde se postupně utká s Dánskem, Norskem a Ukrajinou. Tým má ambice postoupit do hlavní fáze turnaje a pokusit se o co nejlepší umístění. Nicméně je třeba zmínit, že naše skupina je velmi silná a naše reprezentanty nečeká nic snadného.

Místo konání

Černá Hora, a zejména její hlavní město Podgorica, nabízí ideální podmínky pro pořádání tak velké sportovní akce. Město je známé svou dobrou infrastrukturou a nadšením pro házenou. Fanoušci se mohou těšit na výborné zápasy v moderních sportovních halách.

Historie šampionátu

Předchozí šampionát v roce 2022 vyhrála reprezentace Španělska, která ve finále porazila Švédsko 34:32. Na třetím místě skončilo Německo, které v boji o bronzové medaile porazilo Maďarsko 29:22

Nejvíce zlatých medailí

Reprezentace Německa je v historii turnaje nejúspěšnější s třemi zlatými medailemi, jednou stříbrnou a dvěma bronzy. Kromě Německa mají významné úspěchy také týmy Španělska, Švédska a Francie, každý s dvěma zlatými medailemi. Chorvatsko má rovněž dvě zlaté medaile a tři stříbrné, což je řadí mezi nejúspěšnější týmy historie turnaje.

Celkově se očekává, že letošní mistrovství přinese napínavé zápasy a ukáže budoucí hvězdy evropské házené. Pro český tým to bude výzva, ale také příležitost ukázat svůj talent na mezinárodní scéně.

                                                                                                                                                                                   autor: Mirek Dušek