Mistrovství Evropy házenkářů do 18 let je u konce

2024. 08. 19. 07:08    
Čas čtení: < 1 minuta

foto: Getty Images

19. 8. 2024 – Mistrovství Evropy v házené hráčů do 18 let, které se v roce 2024 konalo v Černé Hoře, přineslo skvělé výkony mladých talentů z celé Evropy. Tento turnaj je důležitým milníkem v kariérách mladých hráčů, kteří zde mají příležitost ukázat se před mezinárodním publikem a skauty z různých klubů.

Finále turnaje nabídlo souboj dvou házenkářských velmocí – Dánska a Švédska. Oba týmy předváděly po celý turnaj skvělé výkony, a tak se logicky očekával napínavý souboj i o samotný titul. Finálový zápas skutečně nezklamal a přinesl dramatickou podívanou, která skončila rozdílem jediného gólu. Švédští reprezentanti po prodloužení vyhráli 37:36 a získali titul mistrů Evropy. Dánové, ačkoliv ve finále prohráli, mohou být na své výkony pyšní, neboť stříbrná medaile, zvláště po konzistentních výkonech na turnaji, je obrovským úspěchem.

Zápas o bronz svedl dohromady týmy Maďarska a Islandu. Tento duel byl stejně napínavý jako finále a oba týmy ukázaly přímočarost a odhodlanost. Maďarsko nakonec zvítězilo po prodloužení 36:34 a odvezlo si medaile, zatímco Island obsadil oficiálně čtvrté místo.

Celkově mistrovství Evropy v Černé Hoře ukázalo vysokou úroveň evropské mládežnické házené a nabídlo divákům nespočet kvalitních zápasů. Pro českou reprezentaci byl turnaj cennou zkušeností, a v konečném zúčtování 14. místo bude vnímáno pozitivně, jelikož se díky tomu naši reprezentanti kvalifikovali na světový šampionát. Švédsko vítězstvím potvrdilo svou pozici na špičce evropské mládežnické házené.

autor: Mirek Dušek