Rozhovor s komentátory Super Bowlu

2016. 02. 04. 19:30    
Čas čtení: 3 minuta

4.2. 2016 – Jubilejní 50. Super Bowl je za dveřmi a celá naše redakce žije tímto sportovním svátkem. Komentovat ho pro vás budou na Sportu 2 Jindra Rajchl a Standa Jantoš. A jak to vlastně kluci mají?

Jak jste se dostali k americkému fotbalu?
JR: Díky dnes již neexistující televizní stanici screensport. Tenhle satelitní program se zaměřoval především na americké sporty a já, jakožto původní „profesí“ basketbalista, jsem na něm sledoval zápasy NBA. Čistě náhodou jsem tam jednou zahlédl zápas NFL a v něm Detroit Lions s fenomenálním Barry Sandersem. Americký fotbal, Barryho i Lions jsem si okamžitě zamiloval.

SJ: Přes kamarády na VŠ.

Co vás na tomto sportu tak přitahuje?

JR: Z mého pohledu se jedná o jedinečnou kombinaci strategie, taktiky a úžasných atletických výkonů. Ta strategie je však ze všeho nejdůležitější. Hlavním cílem koučů NFL není soupeře fyzicky zbořit, nýbrž takticky přelstít. Věřím, že každý, kdo pronikne do oněch šachů, které se odehrávají mezi ofenzívou a defenzívou před každým snapem, si musí tento sport zamilovat.

SJ: Jednoduše. Všechno!!!

Vzpomenete si na váš první přenos NFL? (záludnosti, zajímavosti, nervozita?)

JR: Samozřejmě, že nervozita před prvním zápasem byla. Ovšem největší zradu jsem zažil ve druhé sezóně, kdy jsem kvůli dopravní havárii, která zablokovala provoz, dorazil s kolegou do studia vteřinu před zahájením přenosu, navíc po výběhu tří pater po schodech. Snažili jsme se, co nám síly stačily, aby to nebylo poznat, ale bohužel to udýchat nešlo a diváci si nás přes mail vychutnali. Pak se nám také jednou stalo, že jsme přišli do studia a nebyla tam druhá sluchátka. Někdo je prostě odnesl. Legendárním příběhem z jiného sportu, u kterého jsem sice nebyl, ale dotyční přísahali, že se skutečně stal, byla situace, kdy si moderátoři omylem sluchátka prohodili a jeden z nich si potřeboval odskočit a namísto sebe vypnul zvuk kolegovi a netuše, že zůstal sám live v éteru, prohlásil do přímého přenosu, že jde vykonat svou potřebu a pak bylo 5 minut ticho, protože jeho kolega mluvil do vypnutého mikrofonu. Ale takové faux-pas mne naštěstí nepotkalo.

SJ: Ano, hlavně nervozita, ale i velká očekávání, co z toho bude …

Největší zážitek spojený s NFL?

JR: Určitě osobní účast na Super Bowlu XLV v Dallasu, kde se střetli Green Bay Packers a Pittsburgh Steelers. Samotný stadion v Arlingtonu je mistrovským dílem, které stojí za to vidět, ale nejúžasnější ze všeho je ta elektrizující atmosféra, která proudí celým městem. Přestože se na stadion samotný vejde pouze 100.000 diváků, jen z Green Bay a Pittsburghu přijely přes celé USA 2 miliony lidí. Ten zážitek je prostě nesdělitelný, to se musí vidět. Z čerstvějších vzpomínek je to pak loňský zápas Detroit Lions – Seattle Seahawks na CenturyLink Field. Až tam jsem pochopil, proč domácí diváci chodí na zápas se špunty v uších.

SJ: Asi loňský SB, kdy Seattle nedokázal vyhrát v posledních vteřinách nepochopitelně špatným play callem

Jak probíhá komentátorská příprava na Super Bowl?

JR: Je důslednější než obvykle. K Super Bowlu se váže celá řada různých statistik, zajímavostí a kuriozit. Navíc se jedná o celospolečenskou událost s dalekosáhlým dopadem, která v USA pravidelně překonává veškeré rekordy ve vztahu ke sledovanosti zápasu a k jeho komerčnímu využití. Kromě rozboru jednotlivých týmů, nastudování předpokládaných soupisek, gameplanu a taktik, musí komentátor vysledovat i veškeré mimosportovní dění okolo tohoto duelu. Nespočet diváků zajímá, kolik stojí lístky či hotelové pokoje, nebo například, kolik utratí firmy za zakoupení jednoho třicetivteřinového spotu v průběhu utkání. Mimochodem letos to bude činit astronomických 5 milionů dolarů. To vše a mnoho dalších pikantností by měl komentátor vědět a divákům v průběhu přenosu předat. V neposlední řadě se snažím si připravit scénář komentování tak, aby zápas i díky našemu mluvenému slovu nabíral ve svém průběhu na dramatičnosti a patřičně gradoval. Komentátor by měl dle mého názoru nejen popsat to, co se děje na hřišti, ale podat zápas tak, aby se napětí diváků neustále stupňovalo. V tom nám samozřejmě ale musejí pomoci i týmy. Pokud je stav zápasu 45-3, tak by z něj thriller neudělal ani David Fincher.

SJ: cca 2 týdny příprav, čtení všeho možného, co souvisí s SB a oběma týmy

Jaká byla podle vás „zlatá“ sezóna 2015?

JR: Každá sezóna je jedinečná a vždy s sebou přinese jak pozitivní, tak i negativní překvapení. Znovu jsme zažili několik nečekaných zvratů, obrovských chyb i úžasných individuálních výkonů. Osobně se mi určitě vryje na dlouhou dobu do paměti AFC Conference Championship Game, jenž nabídl zřejmě poslední souboj dvou legendárních quarterbacků a k tomu se jednalo o neskutečně krásný zápas s úžasně dramatickou koncovkou. Největší radost mi ale dělá fakt, že v České republice a na Slovensku opět výrazně narostl počet fanoušků tohoto jedinečného sportu. Popularita amerického fotbalu v našich končinách rok od roku dramaticky roste. A já jsem přesvědčen, že tento trend bude pokračovat.

SJ: Možná i přelomová, co se týká postupného prosazování se dual-threat QBs (umí běhat i dobře házet)

Váš tip na vítěze?

JR: Jak už jsem říkal v neděli při Pro Bowlu – přeji druhý prsten Peytonovi, ale více věřím Panthers. Hrají s neskutečným nasazením a svou výkonností i systémem hry se nápadně podobají Seahawks z předloňské sezóny, kteří právě Denver před dvěma lety v Super Bowlu zdemolovali. Hlavně si ale přeju, abychom viděli napínavý zápas až do poslední vteřiny. Podobně jako tomu bylo vloni.

SJ: Odpovím Šalamounsky: přeji to Broncos, ale vyhrají Panthers 😉

Pro zajímavé info o NFL mrkněte na www.nfl.cz

redakce/onv/