Dramatickou GP velké Británie vyhrál Vettel před Hamiltonem

2018. 07. 08. 17:21    
Čas čtení: < 1 minuta

8. 7. 2018 – Sebastian Vettel vyhrál Velkou cenu Velké Británie. Závod měl dramatický děj. Vettel skvěle odstartoval a za ním Räikkönen sestřelil Hamiltona a dostal za to trest 10 sekund.

Na trať musel dvakrát safety car. Jednou po bouračce Marcuse Ericssona a pak ještě po vzájemné kolizi Romaina Grosjeana a Carlose Sainze.

Do cíle nedojel Brendon Hartley, který po startu z boxů absolvoval jen jedno kolo. Nepovedený pitstop měl Sauber, po kterém odstoupil Charles Leclerc.

Po přezutí na bílé pneumatiky nebylo jasné, zda vydrží až do cíle. Red Bull rozdělil strategii a povolal Ricciarda do boxů. Ten pak doplatil na výjezd safety caru. Ostatní zajeli, ale jezdci Mercedesu nikoli, ti zůstali na bílých pneumatikách. Hamilton stavěl jen 7 kol před tím.

Lehká výhoda pneumatik pak pomohla Vettelovi vrátit se na první místo, kde se objevil Bottas. Tomu se ale nevedlo bránit pozice a dojel do cíle až čtvrtý za Hamiltonem a Räikkönenem. Max Verstappen nakonec do cíle nedojel. Nejprve chyboval a pak mu selhal monopost Red Bull.

Závod potvrdil ohromnou rychlost vozů Mercedes a Ferrari ve srovnání s konkurencí. Red Bull měl mírný deficit a ve výkonnostním žebříčku byl v podstatě osamocen.

autor: gpf1.cz