UEFA nabízí na trhu živou vodu s názvem Liga národů. Najde kupce?

2018. 07. 27. 11:38    
Čas čtení: 2 minuta

UEFA nabízí na trhu živou vodu s názvem Liga národů. Najde kupce?

Připomeňme pár základních faktů. Jedná se o soutěž, která částečně nahrazuje neatraktivní formát přípravných mezistátních zápasů. Těch, které za prospěšné nebo důležité vnímali snad jen trenéři národních celků, kteří mohli bez jakéhokoli rizika vyzkoušet tuny hráčů v reprezentačním dresu. Naplno to svého času řekl i tehdejší prezident UEFA, Michel Platini. Ale pozor, přátelské duely úplně nevymizí. Jen je bude mít na rozdíl od národních svazů více pod kontrolou UEFA.

Končí také současná struktura národních koeficientů. Tedy faktor, který určoval nasazení do košů pro kvalifikace na velké turnaje. Nyní bude místo v jednotlivých koších určováno na základě výsledků v Lize národů, což soutěži přidává další význam.

Atraktivitu soutěži přidává také fakt, že úspěch v Lize národů může znamenat i dodatečnou kvalifikaci na Euro. Pokud tedy celek neuspěje už při nejbližší kvalifikaci o postup na ME v roce 2020, neznamená to konečnou. Liga národů nabídne šance na reparát.

Proč to všechno? Samozřejmě platí, že peníze jsou až na prvním místě. UEFA samozřejmě stojí o snížení počtu zápasů, které „nikoho nezajímají“, ale není to jen kvůli tomu, aby měli fanoušci více co sledovat a aby měli zápasy větší náboj. Zvýšený zájem o utkání pod hlavičkou Ligy národů by měl přilákat i více sponzorů. A větší zájem televizních společností. Tudíž zvýšený příjem z reklamy a vysílacích práv.

Pokud se do závěrečného Final four Ligy národů dostanou země jako Belgie, Itálie, Francie a Španělsko, dá se očekávat, že zájem a sledovanost budou veličiny s vysokou hodnotou. A že bude mít rozuzlení soutěže vysokou atraktivitu. A že ji pomůže do dalších ročníků.

Význam může mít soutěž nejen pro hráče a fanoušky těch nejsilnějších týmů, které si to mohou rozdat o vítězství a slávu. Možná ještě větší může mít pro současné popelky kvalifikačních skupin. Pro týmy, které dosud neměly jak získat vítěznou mentalitu. Moldávie, Litva, Kazachstán, a další. Tyto týmy začnou bojovat s celky, se kterými jsou si plus minus rovny. A mohou načerpat fůru sebevědomí a pozitivních herních návyků, které pak mohou přinést úspěch i v těžších zápasech kvalifikačních skupin.

To, aby byla soutěž úspěšná, je v zájmu celého fotbalu, nikoli jen organizace UEFA. Jak ukázalo nedávno skončené mistrovství světa v Rusku, mezistátní zápasy v tom nejlepším a nejatraktivnějším balení stále přitahují obrovský zájem a mají i hluboký společenský význam. Pokud by soutěž úspěšná byla, možná se po něčem takovém bude muset porozhlédnout i FIFA…

Pokud UEFA hledala pro mezistátní zápasy něco, čím může vedle Eura konkurovat klubovému fotbalu, může být Liga národů nástrojem, který tomu může pomoci. Jak hodně se teprve uvidí. Ale dá se to vnímat jako sympatická snaha. Že se alespoň něco zkusí. A na poměry zkostnatělé Evropské fotbalové asociace je oněch 7 let od myšlenky po realizaci vcelku solidní kumšt…

redakce/as/