UEFA Liga národů je tady!

2018. 09. 03. 13:12    
Čas čtení: 2 minuta

3. 9. 2018 - Šeď a průměrnost mezinárodních přátelských zápasů jsou definitivně minulostí. Už tento týden se rozjíždí nová reprezentační fotbalová soutěž, která bude doplňovat kvalifikaci na evropský šampionát, Liga národů.

Evropské výběry jsou rozděleny do čtyř výkonnostních lig, z nichž se bude postupovat výše a sestupovat níže pro navazující ročník. Nejlepší týmy nejvyšší ligy se v jarní části soutěže utkají o honosný titul „mistr Ligy národů“, ovšem hrát se bude také o čtyři volná místa na Euru 2020. Top čtyři týmy z jednotlivých ligových pater bez zajištěné účasti přes kvalifikaci, která se rozjede na podzim 2019, budou bojovat na jaře 2020 o postup klasickým barážovým způsobem.

Nový formát zajišťuje, že v každém mezinárodním utkání bude o co hrát a na evropský šampionát se mohou dostat i týmy, kterým se v tradičních kvalifikačních bojích nedaří. Zároveň ovšem budeme sledovat klasické bitvy evropských gigantů, jimž soutěž dovolí intenzivně otestovat schopnosti a mimo jiné před zkráceným kvalifikačním cyklem a velkým turnajem posílit svou reputaci.

Těšit se můžeme na světové šampiony z Francie v čele s Mbappém a Griezmanem, kteří budou v nejvyšších patrech Ligy národů obhajovat svůj úspěch z Ruska v těžkých dvojduelech proti Německu a Nizozemsku. Mladý a ambiciózní tým Anglie, který si na jaře nejen díky skvělým výkonům Harryho Kanea získal nové fanoušky po celém světě, bude pro změnu měřit síly s nastupující generací Španělů a finalistou mistrovství světa, Chorvatskem, které povede i do nové soutěže Luka Modrić. Na mezinárodní scénu se po neúčasti v Rusku vrací také italská „Squadra Azzurra“ a na podzim ji vedle Polska otestuje také Cristiano Ronaldo se svým Portugalskem.

Česká a slovenská reprezentace budou působit v druhém nejvyšším ligovém patře a budou hrát o postup mezi elitu. Po dlouhých letech si navíc užijí i „bratrský souboj“, který bude doplněný o klání s nevyzpytatelnou Ukrajinou. Český trenér Karel Jarolím bude spoléhat především na ve formě hrajícího Josefa Hušbauera, který bude tvořit pro elitního ligového střelce Viktorie Plzeň, Michala Krmenčíka. Slovensko potáhne, tak jako v posledních letech, světová superstar Marek Hamšík. Sekundovat mu bude hvězdný obránce Milan Škriniar, jehož reputace roste s každým zápasem.

Bude to prostě jízda a my budeme nesmírně rádi, pokud si ji užijete spolu s námi! Už zítra na našem Facebooku zveřejníme přesný zápasový program.

POZOR SOUTĚŽ!!! Máme pro vás soutěž o VIP balíček, který obsahuje dvě vstupenky na duel Slovensko – Česko a něco navíc. Podrobné info ZDE

redakce/mim/TZ/