TOP 5 útočníků v Lize NOS

2018. 12. 22. 11:02    
Čas čtení: 3 minuta

22. 12. 2018 – Fotbal může mít mnoho podob. Někoho baví strategický přístup, někomu vyhovuje dynamická hra, která má spád. To nejdůležitější ovšem v důsledku vždy budou góly a o ty se stará specifická skupina fotbalistů. Dnes mrkneme na TOP 5 nejlepších forvardů v portugalské lize.

5. Shoya Nakajima – Portimonense
Výška není všechno a 24letý japonský internacionál je toho živoucím důkazem. Z nenápadného chlapíka na periferii mužstva se během pohouhého roku a půl stala klíčová postava klubu a jeden z nejvýraznějších hráčů soutěže. Přestože nastupuje v ofenzivním triu na křídle, dokázal v aktuální sezóně nasázet už 5 gólů a představa, že by své hbité kličky mohl prezentovat ve spolupráci s lepšími spoluhráči v ambicióznějším klubu, láká mistrovské Porto i lisabonské kluby. Nejintenzivnější zájem momentálně poutá u anglického Wolverhamptonu, který v Portugalsku loví pravidelně, a není vyloučeno, že k přestupu dojde už v lednu. Portimonense ovšem kategoricky odmítá svou oporu pustit lacino. Nakajima díky svým parametrům a rychlosti přesně zapadá do taktického plánu, založeného na svižné tranzici do ofenzivní fáze hry a typově podobného hráče se srovnatelným potenciálem by klub mohl hledat jen těžko. Japonský fotbalista navíc mnohy dokáže složité situace řešit neortodoxním a především úspěšným způsobem, což je v jinak trochu generickém kádru Portimonense zásadní.

Nakajimův gól proti Sportingu

4. Dyego Sousa – Braga
Zatímco Nakajima by se dal nazvat tradičním „štírkem“, Brazilec Sousa je klasickým „old school“ útočníkem do pokutového území. Je vysoký a silný, přesto dokáže vyvinout velmi slušnou rychlost. Jeho největší přednost ovšem spočívá ve výběru místa. Spoluhráči z Bragy mají takřka absolutní jistotu, že, ať už poletí do pokutového území jakýkoliv centr, Sousa se k němu nakonec dostane. Po třech letech v Marítimu zažívá 29letý útočník vrchol kariéry a na podzim nastřádal už 10 gólů, což je o dva více než za celou minulou sezónu. Pokud udrží formu a disciplínu, se kterou mívá občas problémy, může na konci sezóny bojovat o titul pro krále střeců a kdo ví, možná i o titul mistrovský s Bragou.

Sousův gól v zápase s Vitórií Setúbal

3. Rafa Silva – Benfica
25letý portugalský reprezentant je v domácí soutěži už několik let zavedenou značkou. Odchovanec Alvercy a Feirense si dlouhé tři roky budoval jméno ve Sportignu Braga, především jako záložník. V Benfice ovšem pravidelně nastupuje na křídle trojčeleného útoku a jeho přítomnost na hrací ploše se pravidelně vyplácí. 5 gólů a schopnost kombinovat a improvizovat v omezeném prostoru jsou známkou kvalit, které v Benfice místy drží mimo sestavu i hráče typu Franca Cerviho nebo Eduarda Salvia. Pokud forma drobného rychlonožky půjde i nadále strmě nahoru, Portugalsko se odchodu Cristiana Ronalda z reprezentace nemusí obávat tak, jak se čekalo. Benfica bude mít ovšem co dělat, aby ho minimálně pro příští sezónu udržela.

Silvův gól proti Desportivu Chaves

2. Jonas – Benfica
Nejlepší střelec minulé sezóny je zpátky na scéně. Přitom ještě pár měsíců zpátky to vypadalo, že v dresu Benficy už žádnou branku nepřidá. Ve 34 letech měl už takřka podepsáno v Saúdské Arábii v místním klubu Al Nassr. Z přestupu ale na poslední chvíli sešlo a nikdo nedokázal odhadnout, co se stárnoucím forvardem bude. Jonas odpověděl rychle. Po drobných peripetiích se zraněními vyřadil ze základní sestavy ve skvělé formě hrajícího Švýcara Harise Seferoviće a momentálně je pro Benficu znovu číslem jedna na hrotu sestavy. Má přehled, kombinačně je nesmírně vyspělý a ke v střelení gólu mu mnohdy stačí jeden nebo dva doteky s míčem. I díky tomu není vyloučeno, že se dostane přes v minulé sezóně nastavenou hranici 34 gólů. V dubnu mu bude 35 let, možná by to bylo symbolické.

Jonasův gól v zápase s Feirense

1. Bas Dost – Sporting
Nizozemský fotbalista do Portugalska přišel s pověstí kanonýra, kterou bez sebemenších zaváhání naplňuje každý rok. Ve prospěch tohoto tvrzení hovoří naprosto jasně nejen stálá výkonnost, ale také statistiky. V 69 ligových zápasech nastřílel Dost 71 ligových gólů, což jsou na fotbalistu absolutně dech beroucí čísla. Dost je vysoký, silný. Nebezpečný ve vzduchu i na zemi a v pokutovém území se pohybuje tak přirozeně, jako by se v něm narodil. Svou loajalitu ke klubu navíc prokázal i podpisem nové smlouvy, ačkoli to vypadalo, že po jarní „bouři“ ve Sportingu nebude moci zůstat. Jeho formu nenarušilo ani zranění z ůvodu sezóny, které ho zatím pustilo jen do 8 zápasů. V těch ovšem dokázal dát už 10 gólů a momentálně je společně s Dyegem Sousou v čele tabulky střelců.

Dostův gól proti Rio Ave

autor: Michal Micka