Skupina C kvalifikace o Euro: Nizozemí znovu proti Německu

2018. 12. 29. 16:38    
Čas čtení: 2 minuta

29. 12. 2018 – Jednoznačným highlightem kvalifikační skupiny C o postup na Euro v roce 2020 je souboj dvou tradičních rivalů, Nizozemí a Německa. Vzájemné zápasy nabídnou hodně řevnivosti, motivace a touhy soupeře zadupat. Ale bylo by více než šokem, kdyby na šampionát z této skupiny postoupil někdo jiný, než právě tyto dvě země.

Rivalita mezi Německem a Nizozemí psala nejsilnější příběhy ve finále MS v roce 1974, během vzájemného utkání na ME v roce 1988, nebo při duelu na MS v roce 1990, při kterém došlo ke konfliktu mezi Rudi Völlerem a Frankem Rijkaardem. Po duelu v roce 1988, který rozhodl vítězným gólem Marco van Basten minutu před koncem, rozpoutal více vášně i současný trenér Oranje, Ronald Koeman. Ten tehdy předstíral, že dres soupeře Olafa Thona používá místo toaletního papíru. U německých fanoušků si tak udělal opravdu vynikající reklamu do budoucna…

Němci zkřížili šavle s Nizozemím i v nedávno skončené Lize národů. V Amsterdamu vyhráli hráči Oranje po vynikajícím výkonu 3-0, v odvetě v Gelskenkirchenu pak Promes s van Dijkem zajistili týmu dvěma góly v závěru remízu 2-2 a postup do Final 4 na úkor Francie. Zápasy poměrně precizně zdokumentovaly současné rozpoložení obou reprezentací. Tulipány po zpackaných kvalifikacích o Euro 2016 i MS 2018 znovu rozkvetly a holandský fanoušek už může zase směle hledět k zítřkům. Časy velké čtyřky van Robben, van Persie, Sneijder a van der Vaart jsou už nenávratnu, ale Holanďané se učí skloňovat jména zázračných mladíků, kterým se Koeman nebál dát v národním týmu fůru času i zodpovědnosti. A oni nezklamali. De Ligt, Bergwijn, Dumfries, Frenkie de Jong, a další. K nim osvědčení (ale nikoli staří) Depay, van Dijk, Wijnaldum nebo Blind. Nizozemí nyní vypadá opravdu dobře a po dvou absencích na velkých turnajích zase míří k výšinám.

Z těch naopak tvrdě spadli po ruském světovém šampionátu Němci. Na mundialu vybouchli a pošramocenou reputaci si dvěma získanými body ve 4 zápasech v Lize národů nevylepšili. Na Löwově výběru sice byla vidět snaha o stabilizaci obranné hry a touze po vyváženějším herním projevu co do kombinace defenzivy a útoku. Došlo i k určitému osvěžení nominací díky hráčům jako Kehrer, Uth nebo Schulz; více minut dostávali Rüdiger, Ginter, Goreztka. Ale žádné „wow“ se až na prvních 25 minut domácího zápasu s Oranje radostí vykřiknout nedalo. Platí tedy, že si náš zápasní soused nadále prochází trochu chmurnějším obdobím, ale cestu na Euro by to zkomplikovat vzhledem k síle dalších soupeřů ve skupině v žádném případě nemělo.

Konkurenci totiž Německu a Nizozemí dělají týmy Severního Irska, Estonska a Běloruska. Estonsko a Bělorusko by si to měly rozdat o pozici popelky skupiny. S větším optimismem do souboje vstoupí hráči Běloruska, kteří prošli Ligou národů bez porážky a postupují do ligy C. Z té naopak spadli Estonci, kteří ze 6 utkání vyhráli jen jednou – v Řecku, kterému už o nic nešlo.

Hráči Severního Irska by rádi zkusili prohánět očekávanou první dvojici Nizozemí, Německo. A budou se chtít opírat o skvěle zvládnutou kvalifikaci o postup na Euro 16 a historickou účast na tomto turnaji. Skvěle se pak tým prezentoval i v boji o MS 2018. Tam padli až v baráži se Švýcarskem, o čemž rozhodl jediný gól. V Lize národů ale Severní Irové předváděli neinspirativní a velmi stereotypní fotbal, kterému chyběly hlad, intenzita i kvalita. V konfrontaci s Bosnou a Hercegovinou a Rakouskem nezískala „Green and white army“ ani bod, a sestoupila z ligy B. Dojem z jejich možností a předváděné hry pak vybízel k tomu, že budoucí realita bude mít spíše tuto tvář než tu, která byla k vidění dva roky zpátky…

redakce/as/