Proč je Porto znovu první?

2019. 01. 20. 08:03    
Čas čtení: 2 minuta

20. 1. 2019 – FC Porto dokázalo v minulé sezóně ziskem titulu narušit čtyřletou nadvládu Benficy. Aktuální ročník Ligy NOS má za sebou teprve 18 kol, ale Dragões jsou znovu v čele s příjemným pětibodovým náskokem. Roli v tom hraje hned několik faktorů. Podíváme se na tři nejdůležitější.

3. Marega zapomněl na West Ham
Byla to v podstatě klasická situace. Moussa Marega dal v minulé sezóně v 29 zápasech 22 gólů a to vzbudilo zájem takřka v celé Evropě. Nejintenzivněji po útočníkovi z Mali toužil anglický West Ham. A Marega zase toužil po stěhování na London Stadium. Portu se ale odchod nepozdával a tak na nabídky z ostrovů nereagoval. Marega se s chováním klubu nechtěl smířit a přestup si snažil vynutit tím, že se nedostavoval na tréninky. V médiích se zprvu spekulovalo o zranění, posléze ale pravda vyšla najevo. Marega byl vyřazen z prvního týmu a vypadalo to, že tenhle rozkol už nikdy nenajde řešení. Porto nakonec stanovilo cenu útočníka na 40 milionů eur, ovšem v „béčku“ zůstal. Zhruba čtyři týdny bylo ticho po pěšině a zničehonic se Marega objevil v nominaci na ligový zápas. O dalších pár dní později dokonce s klubem podepsal novou smlouvu do roku 2021 a od té doby pravidelně nastupuje v základní sestavě. Ba co víc, dává góly a je pravidelně jednou z nejdůležitějších postav týmu.

2. Kádr má vnitřní jednotu a je houževnatý
Ve fotbale povětšinou podobné věty zní jako klišé. V případě Porta to ovšem při pohledu na výsledky z podzimní části platí na 100%. Na rozdíl od svých největších rivalů Benficy a Sportingu (a v současnosti také Bragy) dokáže Porto vítězit pravidelně i v zápasech, ve kterých se nedaří. Tak jako proti všem favoritům v Portugalsku, i proti „Drakům“ outsideři zahušťují prostor pod středovým kruhem, ale zároveň vysouvají obrannou linii před vlastní šestnáctku. Pro tým, který má být v zápase dominantní, jsou pak kombinace nesmírně složité. Porto si s tím ale v podstatě vždy dokáže poradit a k rozhodující brance se prokouše. Možná ne úplně nejatraktivnějším způsobem, možná až v nastaveném čase nebo po standardní situaci. Ale prokouše.

1. Tiquinho zastoupil Aboubakara
Sezóna pro kamerunského kanonýra Vincenta Aboubakara začala skvěle. V šesti zápasech dal čtyři góly a vypadalo to, že se může poprat o titul krále střelců. Na začátku září ovšem přišly špatné zprávy. Aboubakar si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a to s sebou z pravidla nese několikaměsíční pauzu od jakéhokoliv sportu. Trenér Sérgio Conceição tak byl nucen jednat. Vedle Moussy Maregy instaloval do základní sestavy nenápadného Brazilce, který doposud měl spíše roli žolíka do nevydařených zápasů, Tiquinha Soarese. Tomu chvíli trvalo, než si zvyknul na pravidelný rytmus. Po pár týdnech ale začal podávat vynikající výkony a to především v zápasech zmiňovaných ve druhém bodě. Tiquinho je nezlomný ve vzdušných soubojích a má takřka perfektní výběr místa. Nejen tyto schopnosti mu přinesly už osm gólů. Pro srovnání je to na gól stejně jako v celé minulé sezóně. Pokud mu forma vydrží, nedá se vyloučit, že Aboubakar bude muset po svém návratu o místo v sestavě zabojovat.

autor: Michal Micka