Postaví se Čechům v kvalifikaci i Declan Rice?

2019. 03. 01. 14:43    
Čas čtení: 2 minuta

1.3.2019 – Bude to souboj s časem. Reprezentační trenér Anglie, jednoho ze soků České republiky v kvalifikaci o postup na Euro v roce 2020, by do své nominace na zápasy s Českem a Černou Horou rád nominoval i 20letého Declana Rice. Mladého talentovaného muže, který dal před nedávnem definitivně najevo, že by chtěl na dospělé úrovni reprezentovat Anglii.

Dvacetiletý Rice má prarodiče z Irska. Ale jeho rodištěm je Londýn. Za Irsko si zahrál ve třech přípravných duelech, předtím figuroval v irských mládežnických reprezentačních výběrech. V irské reprezentaci nepůsobí od loňského srpna, kdy ho tehdejší trenér Martin O’Neill vyřadil z nominace právě kvůli tomu, že jednal s Angličany o změně národního trikotu.

A že je problém s časem? Jde totiž o to, že přechod mladého záložníka k Anglii musí schválit Mezinárodní fotbalová federace FIFA. A ta začíná s vyřízením papírování poté, co hráč oficiálně oznámí, že touží po změně národního dresu. Podle informací Sky Sport News takový proces zabere dva až šest týdnů. Což je docela velký rozptyl. Svůj úmysl reprezentovat Anglii Rice oznámil 13. února. A nominaci na první dva kvalifikační zápasy hodlá Southgate oznámit 13. března. Pokud bude FIFA aspoň středně rychlá, Rice to stihne. Ale na druhou stranu je na místě vzpomenout si na situaci z roku 2016, kdy podobné rozhodnutí udělal záložník Aston Villy Jack Grealish. Tehdy papírování zabralo něco mezi 5 a 6 týdny.

Southgate svým přáním mít v týmu hráče West Hamu pokračuje v začleňování mladých fotbalistů do národního týmu. A že ukázal i na Declana Rice, není překvapení. Mladý fotbalista, který dříve působil na pozici stopera, se v této sezóně objevuje v dresu Hammers na pozici defenzivního záložníka, a ze všech stran slyší za své výkony chválu. A Southgate už dříve říkal, že si bude vybírat hráče, kteří se na klubové úrovni prezentují dobrou formou. A to Rice přesně naplňuje.

Ještě na podzim Southgate Riceovi řekl naplno, že i když se rozhodne pro Anglii, nikdo mu nebude garantovat, že se hned dostane do nominace. Jenže od té doby – a po přesunu na pozici „šestky“ – udělal Rice ohromný výkonnostní skok, a Southgateova touha po něm rázem vzrostla.

Jak se Rice prosadí v anglickém týmu je samozřejmě otázka budoucnosti. Jisté je, že konkurenci bude mít větší, než by měl v irském týmu. Ale Rice dal najevo, že přání zkusit to v anglickém národním týmu je více, než silná pozice v irském dresu. V prosinci totiž měl schůzku s novým trenérem irského národního týmu Mickem McCarthym a jeho asistentem Robbiem Keanem. Ti v Riceovi viděli potenciálního reprezentačního kapitána a údajně to tak měli i opoře West Hamu předestřít. Marně…

redakce/AS/