Tenký led Joachima Löwa

2019. 03. 09. 12:03    
Čas čtení: 2 minuta

9.3. 2019 – Poklidné čekání na oznámení nominací na nadcházející kvalifikační utkání o účast na Euru 2020 se v Německu náhle změnilo v debatu, která rozdělila fotbalovou veřejnost. Poté, co trenér národního týmu Joachim Löw oznámil triu Hummels, Boateng (oba 30 let) a Müller (29 let), že s nimi už v reprezentaci nepočítá, se začalo v Německu (a nejen tam) řešit, zda udělal správnou věc nebo ne.

A udělal tedy?

Všichni tři dotčení, nyní již exreprezentanti, ve svých vyjádřeních naznačili, že sportovní stránku jsou do určité míry ochotni přijmout. A že pokud je Löw už nepotřebuje, berou to na vědomí. Ale zejména duo Hummels, Müller neskrývalo rozhořčení nad způsobem, jakým k tomu došlo.

Dodejme ale určitě to, co se v médiích neobjevovalo moc často. Minimálně v těch českých. Löw se totiž předtím se zmíněným triem sešel a konec jim osobně oznámil. Nebylo to tedy tak, jak se to trochu tváří, že je Löw veřejně zařízl, aniž by jim to předtím řekl.

Nicméně třeba načasování onoho rozhodnutí je přinejmenším podivné. A stěžoval si na to i Bayern, proč s tím stavitel národního týmu vylezl nyní, když poslední zápas odehrál „Die Mannschaft“ před skoro čtyřmi měsíci, 19. listopadu. Šéf Bayernu, Karl-Heinz Rummenigge byl údajně na Löwa hodně naštvaný, proč jeho hráče rozhodil v čase, kdy je na klubové úrovni čekají důležité zápasy, mimo jiné odveta osmifinále Ligy mistrů proti Liverpoolu.

Dá se, myslím, velmi dobře chápat, že se Löw snaží více obracet k mladším hráčům. Kdo viděl německou reprezentaci na šampionátu v Rusku, tak bude zřejmě rozumět tomu, že německý trenér chce mít v týmu hráče, kteří budou hladovější, kteří budou asi i vděčnější za to, že v reprezentaci jsou. Mnichovský trojlístek Hummels, Boateng a Müller odehrál v reprezentaci celkem 246 zápasů a měl velký podíl na zisku titulu mistrů světa v roce 2014. A asi se dá domyslet, že třeba z nominace na zápasy Ligy národů doma neskákali z radosti do stropu. Ale přijde mi zvláštní se dobrovolně zbavit služeb tří hráčů, navíc rozhodně ne starých, kteří toho tolik zažili, a kteří mohou bát týmu platní jako mentoři, jako hráči, vedle kterých budou mladí růst. Pokud by si mladší generace zasloužila více minut než všichni tři dotčení, přirozeným procesem by se vyřazené trio dostalo ze sestavy na lavičku, a postupem času by třeba samo přestalo chtít jezdit. V Bayernu se Süle také v konkurenci Hummelse a Boatenga vypracoval na pozici stopera číslo 1. Proč Löw to nenechal na přirozeném vývoji i v reprezentaci…?

Jasně, nevíme, zda třeba Hummels s Boatengem a Müllerem nechtěli po Löwovi z hlediska pozice týmu či herního vytížení něco, co bylo pro kouče nepřijatelné. Ale podle zpráv, ke kterým se dá dostat takové požadavky ani jeden z nich neměl. Navíc na podzim s nimi v Lize národů počítal. Z maximálních 360 minut odehrál Hummels právě 360. Boateng 180, na poslední dva zápasy nebyl k dispozici kvůli svalovému zranění. Müller hrál pokaždé, 2x z toho byl v základu.

A ano, Boatengovy výkony poslední dobou nijak skvostné nebyly. Hummels neodstartoval do sezóny taky nijak báječně, ale jak se bundesliga zhoupla do své druhé poloviny, šly jeho výkony nahoru. A ano, Müller není hráčem, kterým byl před 5 lety na MS 2014. Ale že už by to nebylo v reprezentaci ani na chvíli?

Už po mistrovství světa byl Löw pod velkým tlakem. A v Lize národů si reputaci moc nevylepšil. Je tedy jasné, že v prvním kvalifikačním zápase o Euro na půdě Nizozemí 24. března bude na Löwa a německou reprezentaci upřeno ještě více pozornosti, než normálně. A pokud by se Löwovi třeba start do kvalifikace neměl povést, je otázkou, zda svoji pozici znovu ustojí…

redakce/AS/