Mancini jako italský zachránce

2019. 05. 03. 07:20    
Čas čtení: 2 minuta

3. 5. 2019 – Za pár dní to bude rok, co se Roberto Mancini ujal vlády nad italskou reprezentací. Muž, který na klubové úrovni získal jako trenér 13 trofejí, včetně prvenství v italské či anglické lize, má Italům vrátit lesk a fanouškům radost. A s ním má Itálie i zapomenout na historický neúspěch v podobě absence na posledním světovém šampionátu, na kterém Italové chyběli poprvé od roku 1958.

Jak se mu tedy zatím vede? Když to vezmeme přísně z hlediska bilance, nebude to nic extra. Mancini s Italy vyhrál ani ne polovinu všech odehraných zápasů. 5 z 11. Ale porážky byly na druhou stranu jen dvě. Soutěžní jen jedna. 0-1 v Portugalsku v Lize národů.

Nejpodstatnější ale je pro Manciniho zatím perfektní start do kvalifikace o postup na Euro v roce 2020. Jasně, soupeři byli na rozehřátí, ale dvě výhry a dvě čistá konta se počítají.

Obrovským přínosem Manciniho je množství mladých hráčů, kterým dává v reprezentaci šanci. Ať už je to Nicolò Zaniolo nebo Moise Kean. Současně si chce Mancini zajistit, aby mu neutekl žádný hráč z mladších ročníků, které by mohl v reprezentaci využít. I proto zkraje tohoto týdne svolal další dvoudenní reprezentační kemp, do kterého pozval hned tři hráče ročníku 2001. Jednomu z nich nebylo dokonce ještě ani 18, Eddiemu Salcedovi z Interu Milán. Dvěma 18letými hvězdičkami byli záložník AS Řím Alessio Riccardi a obránce Juventusu Paolo Gozzi.

Ale není to jen o mladých talentech. Italský dres pod Mancinim znovu navlékl i Mario Balotelli. V přípravném utkání proti Saúdské Arábii si za Azzuri zahrál poprvé od mistrovství světa v roce 2014.

Sám Mancini v tomto týdnu hodnotil své angažmá pro italskou televizní stanici DAZN. Vyzdvihl právě začlenění nových mladých hráčů do týmu. Uvedl současně, že šlo o velký risk. Ale že je smířen s tím, že se od takhle mladých hráčů, jako jsou třeba právě Zaniolo a Kean, nedají čekat konzistentní výkony. Nicméně že je důležité takhle mladým hráčům nadále věřit a podpořit jejich vývoj.

Mancini v rozhovoru přiznal i pár chyb. Hovořil například o tom, že zřejmě neměl tolik promíchat sestavu na druhý zápas Ligy národů v Portugalsku. Ano, právě ten, který Italové prohráli. Po remíze s Polskem tehdy Mancini vyměnil hned 9 hráčů ze základu, ponechal jen gólmana Donnarummu a záložníka Jorginha. Uvedl však, že chtěl dát i jiným jménům v těžkém zápase. Že jen tak se mohou jednotliví hráči zlepšovat.

Hlavním cílem Itálie je nyní podle Manciniho postoupit na Euro. Dodal však se zdviženým prstem, že každý zápas italského národního týmu musí být veden směrem k výhře. A dodal, že současné umístění Itálie v žebříčku FIFA (17. místo, pozn. aut.) je jednoduše pro takový fotbalový národ, jako je Itálie, málo. A že na tom hodlá pracovat.

A to se všem fanouškům Azzurri poslouchá zajisté dobře…

redakce/as/