Györ, Györ a znovu Györ

2019. 05. 16. 07:55    
Čas čtení: 3 minuta

16.5. 2019 – V budapešťské Sport aréně Lászla Pappa o víkendu vyvrcholila letošní sezóna ženské Champions League. Stejně jako v minulých letech to byla oslava házené. Čtyři skvělé zápasy, bouřlivá atmosféra ve vyprodané hale a stejný vítěz jako v posledních dvou sezónách. Maďarský Györ triumfoval potřetí v řadě a popáté za posledních sedm let. Na letošním triumfu se znovu podílela česká reprezentantka Jana Knedlíková.

V sobotních semifinálových zápasech se ukázalo, jak cenné jsou předchozí zkušenosti z Final Four. Oba týmy, které se do Budapešti kvalifikovaly poprvé, doplatily právě na nedostatek zkušeností a souboje o finále nezvládly. Ruský Rostov se naopak poučil z loňského nezdaru a zápas proti  Métám zvládl suverénně. Poločas vyhrál o sedm gólů a bylo rozhodnuto.  Györ byl v zápase s Kristiansandem ještě dominantnější a norského nováčka na závěrečné akci sezóny přehrál o devět branek.

Finálový den nabídl dva vyrovnané zápasy, které skončily nejtěsnějším rozdílem. Norský Kristiansand završil letošní sezónu ziskem bronzových medailí a stal se největší senzací letošní sezóny. Méty při své první účasti v Budapešti skončily bez medaile, což je po průběhu celé sezóny, kdy francouzský celek před Final Four prohrál pouze dva zápasy, velké překvapení.

Samotný finálový duel nabídl házenou nejvyšší kvality. Jako rozhodující se nakonec ukázal závěr prvního poločasu, kdy se Györ dostal do čtyřbrankového trháku. V závěru zápasu sice Rostov manko postupně umazával, ale v poslední sekundě střelu Lois Abbinghové zneškodnila skvěle chytající Kari Grimsbøová a v Budapešti mohla naplno propuknout radost hráček i fanoušků Györu.

Finálová bitva byla pikantní i z toho důvodu, že se proti Györu poprvé postavil Ambros Martin. Španělský trenér dovedl Györ ke čtyřem předchozím triumfům v Lize mistrů.  Loni v létě tým po šesti letech opustil a přesunul se na lavičku Rostova. Györ přebral jeho dlouholetý asistent Gábor Danyi, který na předchozí úspěchy dokázal navázat. Györ kromě Ligy mistrů zvítězil i v domácí lize a poháru. Maďarský velkoklub tak letošní sezónu v Evropě končí s bilancí čtrnácti výher a dvou remíz. Poslední porážka Györu je z loňského ledna, kdy maďarský celek padl v Bukurešti. Série bez porážky tak čítá ji dvacet šest zápasů.

Velký podíl na titulu Györu mají výborné brankářky. Zatímco v semifinále proti Kristiansandu zářila Amandine Leynaudová, tak nejlepší hráčkou finálového zápasu byla Kari Aalvik Grimsbøová. Norská reprezentantka byla také vyhlášena nejužitečnější hráčkou letošního Final Four. Zajímavé je, že loni toto ocenění získala Amandine Leynaudová. Ocenění pro nejlepší střelkyni sezóny získala Linn Jorum Sullandová z Kristiansandu, která zaznamenala

osmdesát devět branek. Sullandová se rozloučila s tímto ročníkem stylově. V zápase o bronz dala deset gólů a vytvořila si letošní střelecké maximum. Na dělené sedmé pozici se umístila Iveta Luzumová, která dala ve dvanácti zápasech sedmdesát jedna gólů.

S koncem sezóny už jsou také potvrzené některé změny v kádrech jednotlivých týmů. V týmu úřadujícího evropského šampiona končí Nora Morková, která se společně s Crinou Elenou Pinteaovou přesouvá do Bukuřešti. Do dánského Odense odchází Nizozemka Nycke Grootová.  V kolonce příchodů Györ zatím eviduje francouzské duo Nze Minková, Edwidgová, Norku Amandu Kurtovičovou, Maďarku Faluvegiovou a zkušenou černohorskou pravou spojku Katarinu Bulatovičovou.

Další ročník Champions League se rozjede opět na podzim a pro ostatní týmy bude jistě velká výzva, pokusit se sesadit Györ z trůnu evropského šampióna. Rostov, Méty, Bukurešť, Buducnost a další týmy udělají určitě vše pro to, aby vítězná jízda maďarského suveréna skončila. Máme se jistě znovu na co těšit.

Druhý letošní házenkářský vrchol nás čeká za necelé tři týdny. V Kolíně nad Rýnem si to o triumf v mužské Lize mistrů rozdají Barcelona, Kielce, Vardar a Veszprém.

Jako předkrm nás již tento týden čeká Final Four poháru EHF, které bude v pátek 17.5 a v sobotu 18.5 hostit severoněmecký Kiel. Kromě domácího týmu si o titul v druhé nejprestižnější evropské soutěži zahrají dánské Holstebro, portugalské Porto a druhý německý zástupce Füchse Berlin. Všechny zápasy vám nabídneme na kanále Sport 2.

                                                                                                                               Zdeněk Rom