Vypiplaný reprezentant

2019. 05. 31. 08:17    
Čas čtení: 2 minuta

31.5. 2019 – Bylo to nejpřekvapivější jméno, které se objevilo v nominaci trenéra Jaroslava Šilhavého k červnovým domácím zápasům kvalifikace mistrovství Evropy s Bulharskem a Černou Horou. Michal Sadílek. Jediný nováček v nominaci. Mimo jiné je to pro něj i hezký dárek k narozeninám. Právě dnes je mu totiž rovných 20 let.

Pro mladíka, který opustil fotbalové Slovácko jako 16letý, je to završení parádní sezóny. Sezóny, ve které podle svých slov překvapil i své spoluhráče a manažera v týmu, jak hodně se zlepšil. A skutečně. Začínal jako hráč juniorky. A na začátku sezóny se zranil. Hlavou mu proletělo leccos. Ale všechno přebil telefonát, který ho i přesto zval na soustředění prvního týmu. Přijel, absolvoval soustředění a v prvním týmu PSV Eindhoven už zůstal. A nejen zůstal. Během nedávno skončeného ročníku odehrál za A-tým Eindhovenu 13 soutěžních utkání, ve kterých si připsal jeden gól a dvě asistence. Pevnější pozici měl především na jaře, ale už v závěru podzimní části si odbyl premiéru v Lize mistrů proti Interu Milán a za PSV také skóroval v nizozemské lize proti Alkmaaru.

Sadílek snil o získávání zkušeností za hranicemi České republiky už jako velmi mladý hoch. Proto už od 14 let jezdil po různých testech a stážích, a doufal, že se někde prosadí. Byl v Juventusu, zkoušel to ve Feyenoordu. Nakonec to vyšlo v klubu, který je podobně jako velký rival Ajax znám tím, že se umí o své talenty postarat a vypiplat si je tak, jak je potřeba.

Sadílek si uvědomuje, že nominace do českého národního týmu dospělých přišla i proto, že Šilhavý musel řešit mnohé absence právě ve středu pole. Ať už jde o jména jako Vladimír Darida, Antonín Barák, Michal Trávník nebo Bořek Dočkal. Sám trenér ale dal najevo, že o Sadílkovi velmi dobře ví, a že by nemělo jít o záplatu na jeden sraz. „Patří k velkým nadějím do budoucna, ale my věříme, že se může prosadit klidně hned,“ uvedl na adresu Sadílka reprezentační kouč.

Fyzicky velmi dobře připravený, pracovitý a týmový hráč se schopností nastoupit ve středu zálohy s defenzivnějšími i ofenzivnějšími úkoly nepřijel na sraz proto, aby národní tým spasil. Ne teď. Ale může se stát součástí generační výměny v českém týmu. A pokud bude i v dalších letech pokračovat jeho vývoj podobným způsobem, mohl by být při budoucích reprezentačních srazech pravidelným návštěvníkem.

                                                                                                                                                  redakce/AS/