Balakov jako Šilhavý

2019. 06. 06. 07:40    
Čas čtení: 2 minuta

Krasimir Balakov ještě jako reprezentant Bulharska

6. 6. 2019 – Že nadpis nedává smysl? Jen zdánlivě. Bulharská fotbalová reprezentace má totiž od poloviny května nového trenéra. Někdejšího skvělého záložníka a jednu z hvězd mistrovství světa v roce 1994, Krasimira Balakova. A Bulhaři budou doufat, že jim nový trenér přinese podobný a rychlý efekt, jako přinesl Jaroslav Šilhavý českému týmu poté, co nahradil Karla Jarolíma.

Úkoly bývalého trenéra Kaiserslauternu, Litexu Loveč nebo Grashoppers Curych jsou totiž dost podobné, jako dostal Šilhavý u Česka – zlepšit atmosféru a komunikaci, vtisknout týmu jasnější herní styl, přestat točit tolik hráčů a vylepšit mediální obraz týmu.

A Balakov hned od prvních dnů u reprezentace dává najevo, že bude chtít spoustu věcí řešit jinak než jeho předchůdce ve funkci, Petar Hubčev. Začal už výběrem hráčů, ve kterém je hned osm reprezentačních nováčků a celkem 13 mužů, kteří mají na kontě maximálně 5 startů za národní tým. Balakov hojně lovil ve výběru do 21 let a povolal i několik mužů, kteří se do reprezentace vrací po delší době.

Ale nejde pouze o výběr hráčů. Balakov hodlá klást důraz na přístup hráčů k reprezentaci. Chystá také několik sportovně-technických změn. Cíl? Odstranit negativní atmosféru, která se v posledních letech rozvinula jak uvnitř samotného týmu, tak i ve vztahu k médiím a veřejnosti. Á propos, nepřipomíná Vám to něco?

Jednou z novinek u týmu je také působení dvou psycholožek. Lilia Stefanova a Kety Vandova mají za úkol pumpovat do hráčů sebevědomí a zajistit tu správnou motivaci před důležitými zápasy.

Vše by mělo směřovat k tomu, aby se Bulhaři vymanili z útlumu, který v posledních letech zažívají. Generace, která dosáhla na čtvrté místo na MS v roce 1994, a která na přelomu milénia hrála dvakrát na MS a dvakrát na ME je už dávnou minulostí. Poslední velký turnaj hráli Bulhaři na Euru v Portugalsku před 15 lety. S výsledkem 0-0-3 a skóre 1:9.

Krátkodobým cílem nového trenéra Bulharska je získat při nynějším reprezentačním oknu 4 body. Jinými slovy je tím myšleno porazit doma Kosovo a uhrát v Česku bod. Což Balakov potvrdil tvrzením, že „v Česku bude brát za úspěch jakýkoliv jiný výsledek než porážku.“

Podaří se někdejší hráčské hvězdě napodobit Šilhavého úspěšný start u týmu?

redakce/as/