Africký pohár národů vstupuje do vyřazovací fáze

2019. 07. 05. 10:17    
Čas čtení: 2 minuta

5.7. 2019 – Africký pohár národů, který se poprvé místo se 16 účastníky hraje se 24 týmy, má za sebou boje v základních skupinách. I vzhledem k velkorysému postupovému klíči, kdy hned ze 4 skupin z celkových 6 postupoval i tým umístěný na třetím místě skupinové tabulky, žádný z favoritů v osmifinále nechybí. A kdo z nich vypadal v základní fázi turnaje nejlépe?

Hned tři celky neztratily zatím ani bod. Pořádající Egypt, s ním Alžírsko a Maroko. Zatímco Egypt herně nenadchnul, a jeho závislost na duu Trezeguet + Salah je někdy opravdu až příliš velká, Alžírsko s Marokem vypadají velmi dobře. Jak Alžírsko, tak Maroko (ale i Egypt) zatím nedostaly žádný gól. Cennější je tato statistika asi u Maroka, jehož skupina s Pobřežím slonoviny a Jihoafrickou republikou byla tou nejtěžší na celém turnaji. Směrem dopředu se Lvi z Atlasu trochu překvapivě neopírají tolik o hvězdu Ajaxu Ziyecha, ale spíše o Nordina Amrabata. Tedy ne že by Ziyech nebyl vidět. Někdy spíš až moc. Ale jeho urputná snaha často střílet a dát konečně gól, je zatím spíše kontraproduktivní. Ale jeho čas ještě může přijít…

Další z favorizovaných celků, Nigérie, začala velmi dobře. V zápasech proti Burundi a Guinee vyhrála vždy 1-0 a třešničku za dobře zvládnutou skupinu v podobě prvního místa ve skupině po skupinové fázi měla sezobnout po utkání proti Madagaskaru. Jenže tým, který hraje Africký pohár národů poprvé ve své historii, Nigérii porazil 2-0 a obsazeným prvním místem ve skupině se postaral o zřejmě zatím největší senzaci celého šampionátu. Madagaskar se také stal od roku 2013, kdy se podobný kousek povedl Kapverdám, prvním debutantem na šampionátu, který hned postoupil do vyřazovací fáze.

Před turnajem bylo hodně slyšet o Kamerunu. Nejvíce ale kvůli tomu, že hráči kvůli sporům se svazem o odměny odcestovali do Egypta se zpožděním. Obhájci trofeje z roku 2017 jsou čtvrtým týmem, který na turnaji zatím neinkasoval. Ale vyjma prvního zápasu proti Guinee-Bissau ani neskóroval. Trenér výběru Seedorf se viditelně snaží o to, aby našel co nejlepší sestavu i rozestavení, ale zatím je to zdá se více na škodu, než že by tím soupeře překvapil. Kamerun tak zatím hledá svou ideální herní tvář.

Samostatnou kapitolou afrických šampionátů bývá nízký počet vstřelených branek. A letošní rok není výjimkou. V 36 zápasech zatím padlo jen 68 branek, což je 1,9 gólu na utkání. V 16 zápasech padl buď žádný, nebo jen jeden gól. A dokonce se poprvé po 17 letech stalo, že v jednom dni nepadla žádná branka. Utkání Mauritánie – Angola, Kamerun – Ghana a Benin – Guinea Bissau hraná 29. června skončila shodně 0-0. Pro srovnání, na loňském mistrovství světa padalo v průměru 2,64 branky na utkání.

                                                                                                                                                  redakce/AS/